0

Wielkanocna quiche

KolacjaObiadPrzekąskiPrzystawkiWielkanocWypiekiJajkaSzpinakLekki tydzieńNa talerzuWielkanocWiosenny tydzień
Wskazówki

* Jajka wkładamy do wrzącej wody, gotujemy przez 4,5 minut. Następnie przekładamy do miski z zimną wodą, obstukujemy i zostawiamy na kilka minut, na koniec obieramy.

Wielkanocna quiche

Wbrew pozorom bycie blogerem kulinarnym to wcale nie taka łatwa sprawa. Chcielibyście obchodzić Wielkanoc kilka dni przez Bożym Narodzeniem? Już to przeżyłam gotując i fotografując żurek w grudniu (dla Kukbuka). A przed zbliżającymi się świętami zawsze mam dylemat czy szykować przepisy, bo znajdą się chętni by je wypróbować, czy może to zupełnie bez sensu jeść tydzień przed Wigilią pierogi z kapustą i grzybami, bo w dniu kolacji już nie będą smakowały przez to tak dobrze.

Na szczęście na blogu jest już trochę wielkanocnych przepisów (znajdziecie je tutaj), a jeszcze kilka może mniej tradycyjnych receptur zdążę pokazać przed świętami. Pierwszą z nich jest wiosenny quiche, który był dziś moim obiadem, ale jak najbardziej pasowałby na wielkanocnym stole.

Jestem miłośniczką „kiszów”, więc mam je już obcykane na pamięć. W maju oraz czerwcu piekę je ze szparagami, boczkiem i prażoną cebulką, a latem i wczesną jesienią z kurkami, cukinią i porzeczką. Nabrałam ochoty na wielkanocną odsłonę!
Na Hali Targowej w Gdyni dostałam pęczek młodego szpinaku, podsmażyłam go z porem i oczywiście czosnkiem. Do masy jajeczno-śmiatanowej dodałam tarty chrzan, dla koloru kurkumę, a wierzch ozdobiłam jajkami ugotowanymi na półtwardo. Początkowo chciałam wybrać jajka sadzone, ale szybko zmieniłam koncepcję i nie żałuję. Zapomniałabym o spodzie, upiekłam go na mące orkiszowej, w wersji fit możecie śmiało masło zastąpić schłodzonym olejem kokosowym.
Quiche tak nam zasmakował, że chyba faktycznie postawię go na wielkanocnym stole 🙂
Wielkanocny quiche z porem, szpinakiem, chrzanem i jajkami/ średnica 23 cm
Ciasto:

  • 200 g mąki orkiszowej jasnej
  • 10 g nasion chia lub maku
  • 100 g zimnego masła lub zimnego oleju koksowego
  • jajko
  • 2 łyżki zimnej wody
  • łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki kaszy manny lub mąki orkiszowej do wałkowania ciasta

Nadzienie:

  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 jajka
  • 3-4 cm korzenia chrzanu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • posiekany koperek
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki kurkumy

Wierzch:

  • biała część pora
  • 100 g listków świeżego szpinaku
  • łyżka oleju roślinnego
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka miodu
  • sól, pieprz
  • 3 jajka ugotowane na półtwardo*
  1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy nasiona chia lub mak, kawałki zimnego masła, kurkumę i sól. Wbijamy jajko i wlewamy zimną wodę. Zagniatamy ciasto krótko, jedynie do połączenia składników.
  2. Kulę z ciasta owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę.
  3. W tym czasie na patelni podsmażamy krążki pora i listki szpinaku. Po ok. 3 minutach dodajemy posiekany czosnek, przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy jeszcze 2 minut. Dodajemy miód i  krótko karmelizujemy.
  4. Rozbełtane jajka łączymy z kremówką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, startym na tarce świeżym chrzanem, posiekanym koperkiem, musztardą, tartym parmezanem, kurkumą, solą i pieprzem.
  5. Schłodzone ciasto podsypujemy kaszą manną lub mąką, wałkujemy na placek i wykładamy nim karbowaną formę. Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem, wykładamy z wierzchu pergaminem i posypujemy suchą fasolą/grochem/suchym ryżem (jako obciążenie), wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
  6. Spód tarty podpiekamy 20 minut w 190 stopniach, ściągamy pergamin z obciążeniem i podpiekamy jeszcze 5 minut.
  7. Formę ze spodem wyciągamy z piekarnika. Wykładamy szpinak z porem.
  8. Całość zalewamy masą śmietanowo-jajeczną. Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy przez 10 minut w 180 stopniach.
  9. Po tym czasie otwieramy piekarnik i dekorujemy tartę połówkami jajek, zamyka i podpiekamy przez ostatnie 10 minut.
  10. Quiche serwujemy na ciepło lub na zimno.