Wielkanocna zupa chrzanowa

ZupyChrzanJajkaSezon naWielkanoc

Wielkanocna zupa chrzanowa

To będzie debiut na moim wielkanocnym stole, ale także na burczymiwbrzuchu! W końcu pojawił się u nas przepis na tradycyjne, staropolskie danie.
Lekko pikantna, a przy tym delikatna w smaku – zupa chrzanowa. Świetnie pobudza trawienie i moim zdaniem jest mocnym rywalem dla świątecznego żurku.
Niektórzy mówią, że to „udawany żurek”, ale moim zdaniem epitet „udawany” zdecydowanie obraża zupę chrzanową. Jest ona niepowtarzalna w smaku i nie ma sensu jej porównywać do innej zupy.
Podawać ją można w sposób tradycyjny, kojarzący się z Wielkanocą, czyli z białą kiełbasą i jajkami na twardo.
Bardzo polecam!

Zupa chrzanowa:

  • 2 białe kiełbasy
  • 100 g wędzonki  (np. boczek)
  • cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • listek laurowy
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 6-7 ziarenek pieprzu
  • 200 g chrzanu
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 200 ml śmietany 12%
  • żółtko
  • łyżka mąki
  • majeranek
  • pół łyżeczki soli
  • świeżo mielony pieprz

Dodatki: gotowane ziemniaki, jajka na twardo, pietruszka


  1. Cebulę obieramy i kroimy na pół, obieramy ząbki czosnku, wrzucamy do dużego garnka. Dodajemy kiełbasy, wędzonkę, listek laurowy, ziela angielskie oraz pieprz i zalewamy wodą (2,5 litra). Gotujemy na średnim ogniu przez pół godziny. Odcedzamy zupę i wlewamy ją z powrotem do garnka. Odkładamy ugotowaną białą kiełbasę.
  2.  Korzeń chrzanu obieramy i ścieramy na tarce. Wrzucamy do gotującej się zupy i podgrzewamy przez 20 minut. Zupę ponownie odcedzamy i wlewamy do garnka. Sprawdzamy smak zupy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. 2-3 łyżki suszonego majeranku rozcieramy w dłoniach i wrzucamy do zupy.
  3. Do śmietany wbijamy żółtko i łączymy za pomocą trzepaczki. Do masy śmietanowej wlewamy chochlę ciepłej zupy i mieszamy. Podgrzewając i mieszając zupę wlewamy powoli śmietanę, gotujemy kilka minut.
  4. Zupę podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo, pokrojoną w plastry białą kiełbasą i ziemniakami.

Tosia