Wafle kajmakowe w czekoladzie

DeseryCzekoladaSezon naSłodka sobota

Wafle kajmakowe w czekoladzie

Wafle kajmakowe w czekoladzie to niezwykle słodka przekąska z którą poradzi sobie w kuchni prawie każdy! Deser ten nie wymaga pieczenia, wystarczy kupić gotowe wafle tortowe, masę kajmakową, posiekać orzechy i rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej.
Domowe wafle są niezwykle efektowne i o wiele smaczniejsze od kupnych z paczki, które są strasznie suche i często gumowate. Masę można dodatkowo urozmaicić bakaliami, albo oprócz kajmaku użyć np. konfitury porzeczkowej, która sprawi, że masa krówkowa będzie mniej słodka. Jak na mój gust smaki są odpowiednio wyważone, a słodki kajmak przełamany jest odpowiednio gorzką czekoladą i goryczą włoskich orzechów.
Życzę wszystkim słodkiej soboty 🙂

Wafle kajmakowe w czekoladzie:

wafle tortowe (4 duże płaty)
puszka mleka skondensowanego słodzonego lub puszka gotowego kajmaku
200 g gorzkiej czekolady
łyżka oleju rzepakowego
100 g orzechów włoskich


1. Puszkę skondensowanego mleka zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez 3 godziny. Możemy także użyć gotowego kajmaku z puszki (świetnie będzie pasować kajmak orzechowy).
2. Pierwszy wafel smarujemy gotowym kajmakiem i przykrywamy drugim waflem. Kolejny wafel smarujemy masą kajmakową i ponownie kładziemy na nią wafel. Wafle kroimy na pół, wierzch jednej połowy smarujemy pozostała  masą i przykrywamy ją drugą połówką wafli. Dociskamy je mocno i stawiamy na nich garnek lub grubą książkę. Odstawiamy na minimum pół godziny (najlepiej schłodzić w lodówce).
3. W miseczce nad parą wodną rozpuszczamy gorzką czekoladę z olejem rzepakowym. Orzechy włoskie drobno siekamy.
4. Wafle kroimy na kwadraty, polewamy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy orzechami włoskimi.


Tosia