Truskawkowy pudding jaglany

Wskazówki

*Kaszę przed gotowaniem można dodatkowo uprażyć krótko na patelni lub zalać wrzątkiem – dzięki temu będzie miała mnie goryczy.
**Pudding można dodatkowo dosłodzić np. 2 łyżkami cukru lub miodu.

Truskawkowy pudding jaglany

Zazwyczaj wtorki są u nas zarezerwowane na eksperymenty z kaszą. Nikt jednak nie powiedział, że wtorkowa bohaterka nie może pojawić się na blogu także w inne dni. Szczególnie, że nasza ulubiona kasza jaglana wspaniale sprawdza się w formie śniadaniowej.

Od czasu do czasu witam poranki słodkim i aksamitnym puddingiem jaglanym. Lubię czasem zacząć dzień rozgrzewającym daniem i z myślą, że przemycam sobie coś zdrowego już z samego rana.
Całkiem zdrowego, ponieważ zazwyczaj wtedy miksuję ugotowaną kaszę jaglaną z kilkoma kostkami gorzkiej czekolady, orzechami, awokado lub bananem. Do kaszy dodaję też czasem kawę lub kakao. Całość krótko miksuję i pudding jaglany gotowy!

Tym razem jednak zrobiłam inaczej i zamiast pójść w czekoladowe smaki, wybrałam do tego truskawki. Resztę zobaczycie już w przepisie 🙂


Truskawkowy pudding jaglany:

  • szklanka suchej kaszy jaglanej
  • szklanka mleka mleka
  • szklanka wody
  • szczypta soli
  • 300 g truskawek
  • łyżka wody różanej
  • 50-100 g mleka kokosowego
  • truskawki do ozdoby
  • syrop truskawkowy z tego przepisu

  1. Kaszę wsypujemy do rondla, zalewamy mlekiem, wodą, dodajemy szczyptę soli i stawiamy na ogniu.* Gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 minut, aż kasza wchłonie płyn.
  2. W tym czasie myjemy truskawki i obieramy je z szypułek.
  3. Do wysokiego naczynia wsypujemy truskawki, dodajemy wodę różaną i mleko kokosowe.** Dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną. Całość miksujemy blenderem na gładki pudding.
  4. Pudding podajemy od razu posypany truskawkami i oblany syropem truskawkowym. Świetnie smakuje również schłodzony.

Tosia