Tosty z brzoskwinią i szynką parmeńską

Tosty z brzoskwinią i szynką parmeńską

    Pewnie pisałam już o tym nie jeden raz, ale powtórzę, że na co dzień nie kupuję pieczywa. Wypiekanie domowego chleba jest moją pasją i piekę przynajmniej kilka razy w tygodniu. Zdarzają się jednak dni, że mój chlebak jest pusty. W takich sytuacjach, lubię trochę zgrzeszyć i kupić coś co chleb przypomina tylko z nazwy. Mowa oczywiście o chlebie tostowym, z którego wychodzą najlepsze tosty francuskie na leniwe śniadanie (tutaj kilka przepisów: 1234)
    Tym razem jednak postanowiłam go wykorzystać do szybkich grzanek z piekarnika. Ostatnio lubię połączenie soczystej brzoskwini i szynki dojrzewającej i na taki smak postawiłam też dziś rano. Tosty posypałam świeżo startym serem cheddar, dodałam dla pikantności plasterki chilli. Grzanki polecam podawać z dobrą jakościową oliwą i octem balsamicznym. Prosto, szybko i na temat!

Tosty z brzoskwinią i szynką parmeńską:
  • 8 kromek chleba (u mnie tostowy)
  • kilka plastrów szynki parmeńskiej (lub innej dojrzewającej)
  • 2 brzoskwinie
  • kilka łyżek tartego sera cheddar lub parmezanu
  • 1/2 papryczki chilli
  • kilka łyżek oliwy
  • łyżka octu balsamicznego
  • listki bazylii lub melisy

  1. Kromki chleba tostowego skrapiamy oliwą i octem balsamicznym. Kładziemy je na blasze i wkładamy do rozgrzanego piekarnika, podpiekamy przez 5 minut w 200 stopniach.
  2. W tym czasie brzoskwinie kroimy w plastry lub cząstki, a papryczkę chilli w cienkie plasterki.
  3. Na podpieczonych kromkach chleba kładziemy owoce, szynkę i plasterki chilli. Całość posypujemy tartym serem i wkładamy do piekarnika na 7 minut.
  4. Tosty podajemy ze świeżymi ziołami, oliwą i octem balsamicznym.

Tosia