Tosty francuskie ze smażonym agrestem

Tosty francuskie ze smażonym agrestem

Jakby tu zacząć? Co właściwie napisać? Trochę mnie tu nie było, a to dlatego, że dwa tygodnie temu na świat przyszło moje dziecko.

Chciałabym napisać o moich odczuciach, wrażeniach z pierwszych dni bycia mamą, ale nie mogę znaleźć słów, które zdołały by to opisać. Nasze życie przewróciło się do góry nogami, wszystkie wcześniejsze problemy stały się błahe i zupełnie nieistotne. Żyjemy zupełnie innym trybem, od karmienia do karmienia, nie zważając na to, która właściwie jest godzina. I mimo, że minęły dopiero dwa tygodnie, ja już zdążyłam zapomnieć, jak wyglądało nasze życie wcześniej. Jestem najbardziej zmęczona w życiu i jednocześnie najszczęśliwsza na świecie. Totalna abstrakcja.

Gdy wreszcie wyszłam do ludzi, już podczas drugiego spaceru skierowałam koła wózka w stronę warzywniaka. Zaskoczyły mnie maliny, porzeczki, kurki i agrest. I pomyślałam ponownie, że niby nie było mnie dosłownie chwilkę a nawet stragany zmieniły się nie do poznania.

Oczywiście na wszelki wypadek zaopatrzyłam się we wszystko. Potem tylko stałam w kuchni wpatrując się w agrest i porzeczki, licytując się sama ze sobą, które z nich lepiej się sprawdzą w dzisiejszym przepisie śniadaniowym. Padło na agrest, który mnie nie zawiódł.

Tosty francuskie zrobiłam moją ulubioną metodą, z chrupiącą, cukrową skórką z obu stron. Kwasowość agrestu idealnie się tu wpasowała.


Tosty francuskie ze smażonym agrestem:

Tosty:
– 4 grube kromki chałki
– 2 jajka
– 4 łyżki mleka
– szczypta soli
– 2 łyżki brązowego cukru
– masło klarowane- do smażenia

Smażony agrest:
– 250 g agrestu
– 2 łyżki brązowego cukru
– 1 łyżka masła klarowanego
– 1 łyżka koniaku/rumu


  1. Przygotuj agrest, Odetnij twarde końcówki z obu stron. Rozgrzej masło na patelni, wrzuć owoce i zasyp cukrem. dodaj również koniak lub rum. Smaż aż agrest zacznie puszczać sok (powinno to potrwać ok. 5-10 minut). Odstaw na bok,
  2. W miseczce roztrzep widelcem jajka z mlekiem i solą. Zamocz kromkę chałki w jajeczno-mlecznej masie z dwóch stron, tak aby masa lekko wsiąkła w kromkę, ale nie bardzo nią przesiąkła.
  3. Rozgrzej masło klarowane na patelni na średnim ogniu.
  4. Posyp zamoczoną w masie kromkę z jednej strony brązowym cukrem i połóż na patelni tą stroną w dół. Smaż aż zarumieni się z jednej strony, następnie posyp cukrem wierzch kromki i przerzuć ją, aby usmażyła się z drugiej strony.
  5. Powtarzaj czynności w stosunku do każdej z kromek.
  6. Wyłóż usmażone kromki na papierowym ręczniku, aby odsączyć je z tłuszczu.
  7. Podawaj z agrestem, który możesz jeszcze podgrzać na patelni na chwilę przed końcem smażenia tostów.

Śliwka