Tosty francuskie w cukrze cynamonowym

Tosty francuskie w cukrze cynamonowym

…czyli „drugie życie pomarańczowej brioszki„. Zasłużony wypiek, który pokazałam wam w piątek, jak to drożdżówka, dni świeżości miał już za sobą. Smakowała mi jednak tak bardzo, że postanowiłam ją wskrzesić. Należy się takiej damie!

Tosty francuskie to najlepsza metoda wskrzeszania pieczywa. Aż trudno uwierzyć jak wiele można wydobyć z czerstwego, wysuszonego kawałka chleba dzięki takiemu zabiegowi.

Ale tosty francuskie zna chyba każdy i tymi radami nie odkrywam przysłowiowej Ameryki. Dzisiaj jednak, dzięki jeszcze jednemu dodatkowi zaskoczyłam sama siebie. Niezwykle prosta sprawa, postanowiłam tosty przed smażeniem podsypać z dwóch stron brązowym cukrem i cynamonem.

Smak przekroczył moje (niewielkie, przyznam) oczekiwania. Na brioszce zrobiła się cukrowo-cynamonowa skorupka, która przypominała nieco tę z Crème brûlée. Chrupaliśmy ją z wielką przyjemnością.

Jeśli nie zdecydowaliście się upiec brioszki (żałujcie, ale co poradzę?), możecie ten trik zastosować do każdego pieczywa. Radziłabym, dla podbicia smaku wybrać na przykład czerstwą chałkę, lub maślaną bułeczkę. A jeśli nie chcecie czekać aż wasze wypieki osiągną odpowiedni, sędziwy wiek, świeżą kromkę najpierw podgrzejcie w tosterze, a później maczajcie w jajecznej masie, dla uzyskania lepszego efektu.


Tosty francuskie w cukrze cynamonowym:

– 4 kromki czerstwego pieczywa

– 2 jajka
– 4 łyżki mleka
– szczypta soli

– 2 łyżki brązowego cukru
– pół łyżeczki cynamonu

– masło- do smażenia
– konfitura- dodatek do tostów


  1. Roztrzep ze sobą w miseczce jajka, mleko i sól
  2. Przygotuj w drugiej miseczce cukier wymieszany z cynamonem.
  3. Zamocz kromkę pieczywa w jajeczno-mlecznej masie z dwóch stron, tak aby masa lekko wsiąkła w kromkę, ale nie bardzo nią przesiąkła.
  4. Rozgrzej masło na patelni na średnim ogniu.
  5. Posyp zamoczoną w masie kromkę z jednej strony cynamonowym cukrem i połóż na patelni tą stroną w dół.
  6. Smaż aż zarumieni się z jednej strony, następnie posyp cukrem wierzch kromki i przerzuć ją, aby usmażyła się z drugiej strony.
  7. Powtarzaj czynności w stosunku do każdej z kromek.
  8. Podawaj ciepłe, opcjonalnie z dodatkiem konfitury.

Śliwka