Tosty francuskie przekładane nutellą z gorącymi wiśniami

Tosty francuskie przekładane nutellą z gorącymi wiśniami

    Już jakiś czas temu zdążyłam zauważyć, że ludzie dzielą się na dwie grupy: tych, którzy nutellę jedzą z masłem i tych, którzy nie mogą tego zrozumieć.
    Sama zaliczam się do pierwszej grupy. Uwielbiam połączenie smaku masła i nutelli (dlatego gorące tosty muszą poczekać przed posmarowaniem, aby warstwa była wyczuwalna), a nawet czasem pozwalam sobie na drobne szaleństwo w postaci solonego masła. Tak, odrobina słonego smaku ze słodką nutellą to wybitne połączenie.
    Wiem, że istnieje wiele ludzi, którzy się ze mną nie zgodzą. Jak najbardziej przyjmuje argumenty pokroju „przecież nutella to smarowidło samo w sobie”. Ok, i co z tego?
    Pomyślicie- czemu ona o tym pisze? Ale uwierzcie mi, w ciągu mojego krótkiego życia stoczyłam już wiele zaciekłych bojów. A gdy jeszcze partnerem w dyskusji stawał się alkohol, ludzie reagowali co najmniej z taką intensywnością, jakby kłócili się o istnienie Boga, a ja musiałam się potulnie schować, bo zwykle jestem osamotniona w mojej miłości do masła.
    Ale czy to ważne? Nie. Posmarujcie swoje tosty nutellą, z masłem czy bez, obtoczcie w mieszaninie jajeczno-mlecznej i usmażcie. Gwarantuje nieziemskie doznania. A gdyby tak jeszcze wzbogacić je o gorące wiśnie… jesteście ze mną?:)

Tosty francuskie przekładane nutellą z gorącymi wiśniami:

– 4 kromki chleba
– nutella
– 1 jajko
– 2 łyżki mleka
– szczypta soli
– masło- do smażenia

-100 g mrożonych wiśni bez pestek
– 1 łyżka cukru


  1. Dwie kromki posmaruj nutellą. Przykryj pozostałymi kromkami.
  2. Przekrój złożone kromki na ukos, aby powstały trójkąty.
  3. W miseczce roztrzep jajko z mlekiem i szczyptą soli.
  4. W rondelku rozgrzej wiśnie z cukrem. Daj im bulgotać przez czas smażenia tostów.
  5. Na patelni rozgrzej masło.
  6. Obtocz „trójkąty” w mieszaninie jajeczno-mlecznej i umaż z dwóch stron.
  7. Ułóż tosty na talerzu, obok ułóż gorące wiśnie.

Śliwka