Tosty croque madame ze szparagami i jajkiem w koszulce

Tosty croque madame ze szparagami i jajkiem w koszulce

Weekendowe śniadania mają to do siebie, że są przygotowywane w powolnej i leniwej atmosferze. Jeśli dzień wcześniej nie było powodu do świętowania i nie boli nas głowa, warto się postarać, aby celebrować pierwszy posiłek dnia. Wtedy mamy pewność, że cały dzień będzie równie piękny.

A jeśli rano jesteśmy naprawdę leniwi, możemy się podzielić kuchennymi obowiązkami z bliską osobą np. ktoś robi kawę i owocowe smoothie, a druga osoba szykuje królewskie tosty croque madame w wiosennej odsłonie. Właśnie tak podzieliliśmy się dziś pracą, aby przygotować śniadanie wyjątkowe.

W poprzednim wpisie wspominałam, że na straganach pojawiły się już długo wyczekiwanie kaszubskie szparagi. Oczywistą sprawą było więc przygotowanie ich na śniadanie. Wybór padł na francuskie tosty croque madame, które pokazywałam Wam już na blogu dwa lata temu.

Tym razem jednak wprowadziłam do klasycznego przepisu drobne modyfikacje. Oprócz musztardy dijon, szynki, sera, chleba i beszamelu, pojawił się dodatek szparagów. Zamiast jajka sadzonego, wierzch tostów tworzą jajka w koszulce. Uwielbiam moment przecinania jajka i gdy żółtko rozpływa się po toście. Mam nadzieję, że polubicie go i wy, bo udało mi się uchwycić to na zdjęciu 🙂


Tosty croque madame ze szparagami i jajkiem w koszulce:

  • 6 kromek chleba tostowego
  • 2 plastry sznki
  • 2 plastry sera
  • 2-3 łyżeczki musztardy dijon
  • kilka szparagów

Beszamel:

  • łyżka mąki pszennej
  • łyżka masła
  • 150 ml zimnego mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Jajka w koszulce:

  • 2 jajka
  • łyżka octu winnego
  • łyżeczka soli

Szparagi:

  1. Szparagi myjemy pod zimną wodą, odłamujemy twarde końcówki (same się złamią w odpowiednim miejscu), kroimy wzdłuż na pół i skracamy nożem, aby zmieściły się na grzance. Gotujemy je „al dente” na parze lub w wodzie ze szczyptą cukru i soli przez ok. 5-10 minut, w zależności od grubości szparagów.

Beszamel:

  1. W rondelku topimy masło, dodajemy mąkę, intensywnie mieszamy i podsmażamy, aby uzyskać złocistą zasmażkę.
  2. Zmniejszamy ogień, stopniowo wlewamy zimne mleko i mieszamy trzepaczką. Całość podgrzewamy kilka minut, aż sos zacznie gęstnieć.
  3. Gotowy beszamel przyprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej.

Tosty:

  1. Na desce kładziemy 3 kromki chleba tostowego. Pierwszą z nich smarujemy łyżką beszamelu, kładziemy pół plastra sera i pół plastra szynki, przykrywamy drugą kromką.
  2. Kolejną kromkę smarujemy na całej powierzchni musztardą i odrobiną beszamelu, kładziemy pół plastra szynki i sera, przykrywamy kolejną kromką.
  3. Trzecią kromkę smarujemy beszamelem i wykładamy szparagami.
  4. Czynność powtarzamy z pozostałymi składnikami
  5. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Przygotowane tosty podpiekamy przez ok. 7 minut lub do momentu, aż beszamel i chleb się zarumieni.

Jajka w koszulce:

  • W tym czasie szykujemy jajka w koszulce. W rondlu podgrzewamy wodę z solą i octem.
  • Jajka wbijamy do dwóch oddzielnych miseczek.
  • W gotującej się wodzie robimy za pomocą łyżki „wirek”, w który wlewamy ostrożnie jajko. Czynność powtarzamy z drugim jajkiem.
  • Jajka w koszulce gotujemy ok. 3 minuty.
  • Wyjmujemy je łyżką cedzakową i kładziemy na wierzchu świeżo przypieczonych tostów.

Tosia