Tort makaronowy Ratatuj

Tort makaronowy Ratatuj

   Danie to łączy kilka elementów, które darzę ogromną sympatią :
  1. Nietypową formę podania znanego dania,
  2. Makaron,
  3. Miłość do Francji
  4. Kuchnię francuską – w postaci Ratatouille,
  5. Nazwę inspirowaną moją ulubioną bajką „Ratatuj”.
   Ponad rok temu zamieściłam na burczymiwbrzuchu tort makaranowy , ponieważ minęła już odpowiednia ilość czasu postanowiłam powrócić do tego eksperymentu, który za pierwszym razem był udany. Postawiłam wtedy na klasykę, dlatego tym razem chciałam by farsz tortu był bardziej zaskakujący. Mój wybór stanął na prowansalskim daniu Ratatouille, które przypomina trochę nasze polskie leczo. Oczywiście nazwa ta występuje u mnie umownie, ponieważ dumni Francuzi, mogliby się na mnie obrazić, że nazywam podróbę ich potrawy Ratatouille. Z tego co się orientuję to uważają oni, że tylko rodowity mieszkaniec Francji może zrobić oryginalną wersję tej potrawy.
Prawda jednak jest taka, że podobne danie robi się w różnych krajach na wiele sposobów np. w Polsce leczo, a we Włoszech peperonatę (którą już Wam pokazywałam).
Z szacunku dla Francuzów mój tort makaronowy nazwałam Ratatuj, inspirując się moją ulubioną bajką.
   Jeśli lubicie filmy animowane to koniecznie musicie zobaczyć ten o perypetiach szczura Remy, który uczy się gotować w restauracji, w samym środku Paryża. Uroczy i zabawny film 🙂

Tort makaronowy Ratatuj:

  • 250 g makaronu spaghetti lub bucatini
  • 2 jajka
  • 4 łyżki masła
  • 40 g tartego parmezanu
  • 250 g passaty pomidorowej
  • 1/2 białej cebuli
  • 1/2 małej czerwonej cebuli
  • pomidor
  • 1/2 cukinii
  • 1/2 bakłażana
  • 4 plastry mozzarelli
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka octu balsamicznego
  • łyżeczka cukru
  • łyżka przyprawy „Zioła Prowansalskie”
  • garść świeżego oregano
  • świeżo mielony pieprz
  • świeżo mielona sól gruboziarnista

  1.  Gotujemy makaron na „al dente” według instrukcji na opakowaniu. Spaghetti odcedzamy i zostawiamy w ciepłym garnku. Wrzucamy masło, wbijamy roztrzepane jajka i wsypujemy starty parmezan. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy (i czekamy aż makaron wchłonie masło). Następnie makaron przekładamy do formy o średnicy 23 cm, w taki sposób aby pozostawić wyższe brzegi.
  2. Robimy sos. 1/4 białej cebuli, 1/4 czerwonej cebuli i czosnek drobno siekamy. Rozgrzewamy na patelnię oliwę i wrzucamy poszatkowane składniki. Przyprawiamy je pieprzem i szklimy przez kilka minut. Dolewamy passatę pomidorową, dodajemy zioła prowansalskie, ocet balsamiczny i cukier. Gotujemy kilka minut, na koniec przyprawiamy solą i pieprzem do smaku oraz świeżym oregano. Sosem smarujemy spód tortu makaronowego, pozostawiając suche brzegi.
  3. Kroimy warzywa w plastry : 1/4 czerwonej cebuli, 1/4 białej cebuli, bakłażana, cukinię i pomidora. Układamy je na przemian na pomidorowym sosie tworząc okrąg (widoczny na zdjęciu). Posypujemy świeżo mielonym pieprzem i solą gruboziarnistą.
  4. Tort przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na 30 minut. Pieczemy w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 190 stopni, odsłaniamy folię, kładziemy plastry mozzarelli i pieczemy jeszcze 10 minut. Makaronowy tort kroimy na kawałki i podajemy na ciepło 🙂

Tosia