Tiramisu Panna Cotta

Tiramisu Panna Cotta

Czasem w moich myślach gości wizja kulinarnej przyszłości. Wyłożę dziś kawę na ławę. Trochę mnie przeraża koncepcja przygotowywania jak Jetsonowie jedzenia z kapsułek za pomocą jednego kliknięcia w automat. Za to bardzo lubię kawę Nescafe Dolce Gusto w kapsułkach, bo jest niezwykle aromatyczna i można zaoszczędzić mnóstwo czasu. W jednej kapsułce znajduje się świeżo zmielona i zamknięta hermetycznie kawa. Futurystyczny ekspres o smukłym kształcie powstał na wzór nieskończoności. I rzeczywiście daje możliwość niekończącej się kawowej przyjemności. Taka przyszłość mi się podoba!

Zmieloną kawę prosto z kapsułki postanowiłam dodać do deseru przyszłości. Trzymając w kawiarniach kartę z deserami często jestem jak niezdecydowana panna. Wybrać Tiramisu, a może Panna Cottę? Cenię sobie kompromisy, dlatego przygotowałam deser hybrydę, połączenie dwóch deserów. Oto Tiramisu Panna Cotta!

Tiramisu Panna Cotta

  • 250 g mascarpone
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 3 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki wody
  • 80 g cukru
  • laska wanilii
  • kapsułka kawy Grande Nescafe Dolce Gusto
  • 4 łyżki mascarpone (wierzch)
  • biszkopty
  1. Żelatynę mieszamy z 2 łyżkami zimnej wody. Zostawiamy na kilka minut.
  2. W tym czasie w rondlu podgrzewamy mascarpone z kremówką, cukrem i ziarenkami laski z wanilii. Pod koniec gotowania dodajemy mieloną kawę z kapsułki. Jeszcze chwilę podgrzewamy.
  3. Rondel zestawiamy z ognia, dodajemy namoczoną wcześniej żelatynę. Dokładnie mieszamy, a utworzoną masę przelewamy do filiżanek. Studzimy.
  4. Wystudzoną panna cottę wkładamy do lodówki i chłodzimy przed podaniem przez minimum. 2-3 godziny.
  5. Panna cottę serwujemy z mascarpone wymieszanym z cukrem pudrem i biszkoptami.