Tarta z makiem i marcepanem

DeseryMakBoże narodzenieSezon naSłodka sobota
Wskazówki

*Można użyć gotowej masy makowej z puszki.

Tarta z makiem i marcepanem

Gdy dziś po przebudzeniu spojrzałam w stronę okna, poczułam dziecięcą radość. Tańczące w powietrzu płatki śniegu mogę obserwować godzinami. Od razu przypomniałam sobie czasy, kiedy zasypiałam na łóżku pełnym przytulanek z nadzieją, że następnego dnia po przebudzeniu zobaczę śnieg za oknem.
Grudzień to mój ulubiony miesiąc w roku. Często przynosi mi szczęście.
Pewnego grudnia się zakochałam (i tak mi już zostało:) Innego grudnia się wyprowadziłam z rodzinnego domu i zamieszkałam z ukochanym. Ten miesiąc także zaczyna się dobrze. W kioskach możecie kupić magazyn Trendy Art of Living, w którym znajdziecie nasz felieton z przepisami o świętach.Widok własnych słów na papierze magazynu, dostępnego w kioskach w całej Polsce to niesamowite uczucie!
Pierwszy grudnia to dla mnie także moment wielkiego odliczania. Wyczekiwania dni, w których zobaczę twarze kilku wyjątkowych osób, których dawno nie widziałam. W końcu będzie czas na długie rozmowy, picie wina i wspólne dzielenie się jedzeniem. W kalendarzu będę także skreślać dni dzielące nas do świąt Bożego Narodzenia.
A już teraz zaczynam eksperymentować w kuchni, aby ułożyć idealne świąteczne menu.
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć potrawy z makiem w roli głównej. Dlatego zaczęłam od tarty z makiem z dodatkiem marcepanu. Masę makową przygotowałam sama, bo w kuchni lubię robić wszystko od podstaw. Możecie jednak śmiało wykorzystać do tego masę z puszki. W ten sposób skrócicie czas oczekiwania na świąteczny deser 🙂

Tarta z makiem i marcepanem:

Ciasto: 

  • 90 g masła
  • Łyżka oleju rzepakowego
  • 3 łyżki wody
  • Szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • Łyżka kakao
  • 2 łyżki maku
  • 150 g mąki pszennej

Masa makowa*:

  • 500 g maku
  • 700 ml mleka
  • 50 g masła
  • 170 ml miodu
  • Garść rodzynek
  • Garść ulubionych orzechów
  • Skórka z 1 pomarańczy
  • 70 g marcepanu (u mnie „kartofelki” marcepanowe)

  1. W rondlu podgrzewamy mleko, gdy zacznie wrzeć, wrzucamy mak. Zmniejszamy ogień, przykrywamy rondel i gotujemy na małym ogniu przez pół godziny.
  2. Po 30 minutach ugotowany mak należy ostudzić i zmielić za pomocą maszynki. Najlepiej czynność wykonać dwukrotnie.
  3. Następnie nagrzewamy głęboką patelnię, a na niej rozpuszczamy masło. Dodajemy ugotowany i zmielony mak, bakalie oraz miód.
  4. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki i podgrzewamy kilka minut. . Próbujemy masy i ewentualnie jeszcze dosładzamy miodem. Farsz przekładamy do miseczki i studzimy
  5. Do dużej miski ze stal nierdzewnej przekładamy masło. Dodajemy olej, wodę, cukier i szczyptę soli. Miskę wkładamy do rozgrzanego piekarnika do temperatury 210 stopni. Zostawiamy na 10 minut.
  6. Po tym czasie składniki się rozpuszczą. Wyciągam miskę z pieca i dosypujemy do składników mąkę, kakao oraz mak. Chwilę mieszamy, a uzyskanym ciastem wylepiamy formę do tarty.
  7. Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem i pieczemy spód w 200 stopniach. Podpiekamy przez 10 minut.
  8. Wyciągamy lekko zarumieniony spód i wykładamy na niego masę makową. W tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni.
  9. Tartę dekorujemy marcepanowymi kulkami i wkładamy ponownie do piekarnika.
  10. Pieczemy przez 30 minut. Gotową tartę trzymamy chwilę w formie, a następnie wyciągamy ja z tortownicy i przekładamy na kuchenną kratkę.
  11. Przed podaniem czekamy, aż ostygnie.

Tosia