Tarta truskawkowa Panna Cotta

DeseryWypiekiTruskawkiSezon naSłodka sobotaZ warzywniaka
Wskazówki

*zamiast żelatyny można użyć agar-agar

Tarta truskawkowa Panna Cotta

Przed Pańswtem tarta Panna Kotka 🐈

Słodka i waniliwowa, gdzieniegdzie przebija się warstwa ukrytego truskawkowego szaleństwa. Żeby nie była zbyt delikatna jej silną podstawą jest idealne kruche ciasto.


Tarta truskawkowa Panna Cotta

Spód (forma 23×32 cm):

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g kawałków zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • jajko
  • szczypta soli
  • 2 łyżki zimnej wody

Truskawkowa warstwa:

  • 400 g truskawek
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • 2 łyżeczki żelatyny* + 3 łyżeczki wrzącej wody

Panna Cotta:

  • 200 g śmietanki kremówki 30%
  • 200 ml mleka (wybrałam owsiane)
  • 80 g cukru pudru
  • łyżka cukru z wanilią
  • 3 łyżeczki żelatyny* + 4 łyżeczki wrzącej wody

Do ozdoby:

  • truskawki
  • mięta

Spód:

  1. Mąkę łączymy z cukrem pudrem, kawałkami zimnego masła, jajkiem, solą. Zaczynamy zagniatać, wlewamy zimną wodę i dalej wyrabiamy do połączenia składników w gładką kulę.
  2. Kulę kładziemy na oprószonym mąka blacie, wałkujemy na prostokąt, przekładamy do formy na tarte, wierzch nakłuwamy. Wstawiamy do lodówki na godzinę lub w wersji dla niecierpliwych do zamrażalnika na jakieś 20 minut.
  3. Schłodzony spód wykładamy pergaminem, wysypujemy suchy groch lub np. ryż. Podpiekamy kruche ciasto z obciążeniem przez 20 minut w 200 stopniach, następnie w 180 stopniach przez 10 minut bez obciążenia.
  4. Upieczony spód studzimy.

Warstwy:

  1. Żelatynę moczymy we wrzącej wodzie, mieszamy i zostawiamy na kilka minut.
  2. Pokrojone truskawki łączymy z cukrem z wanilią, karmelizujemy na patelni kilka minut.
  3. Miksujemy blenderem na gładką masę. Do jeszcze ciepłego musu dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Miksturę przecieramy przez sito by pozbyć się pesteczek.
  4. Masę wylewamy na podpieczony spód, wierzch wyrównujemy. Tartę wstawiamy do lodówki na minimum 40 minut, aby masa stężała.
  5. Żelatynę zalewamy wrzącą wodą, mieszamy, odstawiamy na kilka minut.
  6. W tym czasie podgrzewamy kremówkę z mlekiem owsianym i cukrem z wanilią. Gdy zacznie się gotować dodajemy namoczoną wcześniej żelatynę i mieszamy. Studzimy.
  7. Tężejącą kremową masę wylewamy na spód z galaretką truskawkową, wierzch wyrównujemy. Tartę wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny, a najwygodniej na noc.