Tarta tatin z jabłkami w różanym karmelu

DeseryJabłkoRóżaNa talerzuSezon naZ warzywniaka

Tarta tatin z jabłkami w różanym karmelu

Czy pamiętacie o tym, aby rozpieszczać swoje babcie nie tylko w ich święto? Może brzmi to dosyć trywialnie, ale to bardzo ważne, aby troszczyć się o swoich dziadków tak często jak to tylko jest możliwe. Całe szczęście do babci mam całkiem blisko, więc mogłam ją dziś odwiedzić i ucałować.

Oprócz kwiatków nie mogło też zabraknąć czegoś słodkiego dla słodkiej babci, która szaleje szczególnie za cynamonem. Wybór padł na tartę tatin z przepisu Liski, z książki „O jabłkach”, którą mogę oglądać godzinami. Przepis odrobinę zmodyfikowałam, wzbogacając karmelizowane jabłka o akcent waniliowo-różany. Z podanych proporcji można upiec dużą tartę, pod warunkiem, że posiadacie dużą patelnię żeliwną. Średnica mojej wynosi zaledwie 15 cm, więc pieczenie podzieliłam na dwie tury.

Wiadomośc dla „Instagramowiczów”: Miło mi ogłosić, że przez najbliższe dwa tygodnie będziecie mogli podpatrywać moje okołokulinarne zdjęcia na profilu @dilmahpolska 🙂


Tarta tatin z jabłkami w różanym karmelu:
Ciasto:

  • 200 g mąki pszenenj
  • 100 g zimnego masła
  • 60 g cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki zimnej wody

Jabłka:

  • 2 jabłka (u mnie szara reneta)
  • 50 g masła
  • 100 g cukru
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki wody różanej
  • laska wanilii
  • łyżeczka cynamonu

  1.  Składniki ciasta zagniatamy, formujemy kulę i schładzamy ją przez godzinę w lodówce.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na koło o średnicy większej niż patelnia (ja podzieliłam na 2 kule).
  3. Jabłka kroimy w półplasterki, skrapiamy sokiem z cytryny.
  4. Na żeliwnej patelni robimy karmel z masła i cukru. Po ok. 5 minutach, gdy karmel się zarumieni, wrzucamy plastry jabłka, dodajemy ziarenka i laskę wanilii, cynamon oraz wodę różaną.
  5. Owoce karmelizujemy z dwóch stron przez ok. 3-5 minut, aż zmiękną.
  6. Zestawiamy patelnię z ognia, na jabłkach układamy ciasto, brzegi ciasta podwijamy pod owoce i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.
  7. Tartę pieczemy przez 15-20 minut, aż ciasto będzie rumiane.
  8. Patelnię z upieczoną tartą wyciągamy z piekarnika, przykładamy duży talerz i jednym ruchem odwracamy do góry nogami, przekładając ją na talerz.
  9. Ciasto podajemy na ciepło z lodami lub schłodzone.

Tosia