Szybkie bananowe placuszki

DeseryPrzekąskiŚniadanieŚniadanie do łóżkaBananNa talerzuSłodka sobotaŚniadanie do łóżka

Szybkie bananowe placuszki

Oto szybkie bananowe placuszki. Przepis jest godny uwagi i na wagę złota, bo bez użycia wagi kuchennej, wystarczy 5 składników i 10 minut, no może 15. Na pewno jakiś niedowiarek powie „nie wierzę”, dlatego by udowodnić, że to niezwykle łatwe zrobiłam je w plenerze!

Głównym składnikiem są banany, ale to przepis nie tylko dla bananów, na każdą kieszeń. Kolejnym składnikiem jest jajko i wcale sobie nie robię jaj. Nie musicie wydawać kokosów, ale zamiast mleka krowiego polecam użyć kokosowe, nada placuszkom ciekawego smaku. Do ciasta dodajemy także szklankę mąki pszennej, w przypadku mąki pełnoziarnistej będzie trzeba dać więcej mleka. Na koniec aby sprawa była klarowna dodajemy topione masło, najlepiej klarowane. Dzięki temu placuszki możemy smażyć na suchej patelni i nie wyjdą tłuste. Masło oczywiście podbije także ich smak.

Placuszki serwujcie jak lubicie, z topioną czekoladą, karmelizowanymi bananami, masłem orzechowym, czy miodem. W wersji dla odważnych polecam połączyć karmelizowanego banana z gorzką czekoladą, boczkiem i syropem klonowym.

Bananowe placuszki

  • banan
  • jajko
  • szklanka mąki pszennej
  • pół szklanki mleka kokosowego lub mleka krowiego
  • 2 łyżki topionego masła
  1. Banana rozgniatamy widelcem, roztrzepujemy z jajkiem i topionym masłem.
  2. Wlewamy powoli mleko, mieszamy.
  3. Dosypujemy mąkę i jeszcze raz mieszamy.
  4. Placuszki smażymy na suchej patelni po ok. 2 minuty z każdej strony.