Szparagowe tagliatelle z limonkowym sosem holenderskim i jajkiem w koszulce

Szparagowe tagliatelle z limonkowym sosem holenderskim i jajkiem w koszulce

Nareszcie ciemne chmury przepędzone, nadeszła piękna wiosna, chociaż patrząc na termometry można stwierdzić, że to już lato! Do tego wszystkiego sezon na szparagi rozpoczął się w najlepsze, dlatego trzeba korzystać i zajadać się nimi póki czas.

Wczoraj przechadzając się po Halach Targowych w Gdyni, natrafiłam na idealne stoisko z kartonową tabliczką opisaną „Prawdziwe centrum szparag. Do wyboru, do koloru. Świeżynki”. Oczywiście musiałam się zatrzymać, bo dostałam oczopląsu od różnych gatunków i barw szparagów. Ostatecznie skusiłam się na „oliwkowy rarytas”, czyli młodziutkie szparagi (podobno) z Kaszub.

Uznałam, że grzechem byłoby z nimi eksperymentować z mocnymi dodatkami, dlatego w myśl zasady „less is more” postawiłam na klasykę. Gdybym ugotowała szparagi, zrobiła tradycyjny sos holenderski i ugotowała jajko w koszulce to byłoby pysznie, ale trochę bym się pewnie zanudziła w kuchni. Dlatego klasyczne danie zrobiłam po swojemu.

Szparagowe główki odcięłam, a łodygi pocięłam obieraczką na cienkie paseczki. W ten sposób uzyskałam szparagowe „tagliatelle”, czyli warzywny makaron. Podsmażyłam całość z młodym czosnkiem i masłem klarowanym. Na to zaserwowałam jajko w koszulce i polałam sosem holenderskim.

Sos zrobiłam trochę inaczej niż zwykle, bo z dodatkiem soku z limonki i koperkiem. Wyszło fantastycznie i muszę przyznać, że to najlepsze szparagowe danie jakie udało mi się zrobić. Zastanawiam się czy to w ogóle nie były najlepsze szparagi jakie jadłam, ale to już odważne stwierdzenie. Tak czy siak, bardzo polecam przepis! 🙂


Szparagowe tagliatelle z limonkowo-koperkowym sosem holenderskim i jajkiem w koszulce:

  • pęczek zielonych szparagów
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • ząbek młodego czosnku
  • sól, pieprz

Limonkowo-koperkowy sos holenderski:

  • 2 żółtka jajek
  • sok z 1 limonki
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 100 g masła
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki posiekanego koperku

Jajka w koszulce:

  • 2 jajka
  • 0,5 l wody
  • łyżeczka octu winnego
  • łyżeczka soli

 Szparagi:

  1. Szparagom odcinamy twarde końcówki łamiąc je od dołu (wyrzucamy). Odkrawamy także główki i odkładamy.
  2. Resztę łodyg tniemy obieraczką na cieniutkie paseczki.
  3. Na klarowanym maśle podsmażamy posiekany drobno czosnek z główkami i paseczkami szparagów. Przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy 5 minut. Wykładamy na talerze.

Sos:

  1.  W rondlu topimy masło, chwilę studzimy.
  2. Żółtka ubijamy (ręcznie lub mikserem) z musztardą i łyżką soku z limonki na puszystą masę.
  3. Następnie dolewamy stopniowo topione masło i dalej ubijamy energicznie sos.
  4. Na koniec, gdy sos stanie się gęsty i aksamitny, dodajemy resztę soku z limonki, posiekany koperek, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.

 Jajka:

  1. W rondlu gotujemy wodę z octem.
  2. Wbijamy po jednym jajku do kubka.
  3. Gdy woda zacznie wrzeć mieszamy ją łyżką, aby postał wirek.
  4. Przelewamy w wirek jajko i gotujemy przez 3 minuty. Czynność powtarzamy z drugim jajkiem.
  5. Jajka w koszulce serwujemy na szparagach i polewamy sosem holenderskim.

Tosia