Szaszłyki z indyka i sałatka z kuskusem

ObiadLimonkaPaprykaLekki tydzieńNa talerzuSezon na

Szaszłyki z indyka i sałatka z kuskusem

   Wczoraj na facebooku ogłosiłyśmy, że od dziś do końca tygodnia na blogu będzie królował lekki tydzień.
Pomysł zrodził się w powodu końca wakacji. W końcu lato to czas, kiedy jadąc na wczasy, Polacy uwielbiają się objadać lodami, goframi i smażoną rybką nad morzem. Dlatego początek września to idealny moment na detoks.
   Nigdy w życiu nie byłam na diecie, co więcej, nigdy nawet się nie odchudzałam. Broń Boże, nie zamierzam się tym chwalić, wręcz przeciwnie z powodu problemów z tarczycą nie jeden raz chciałam przejść na dietę, aby przytyć. Często spotkam się z takim stereotypem – „co to za problem przytyć? wystarczy, że będziesz jadła burgery w McDonald’s.”
   Otóż takim osobom muszę dokładnie tłumaczyć, że tyć (jak i również chudnąć) trzeba umieć zdrowo. Ja nie potrzebuję do szczęścia dodatkowych boczków, a oddychać już mam czym 🙂
Uważam, że tak naprawdę, nie ważne ktoś chce przytyć, czy schudnąć. Ważne jest, aby odżywiać się w miarę zdrowo, regularnie jeść posiłki (np. 5 w ciągu dnia) i czuć się dobrze w swoim ciele. Może ktoś się w tej kwestii ze mną nie zgodzi, ale każdy ma przecież inną filozofię idealnego odżywiania.
   Przepisy na dania, dzięki którym można poczuć się lekko i zdrowo będziemy chciały prezentować Wam przez cały tydzień 🙂
Kiedy myślę o lekkiej kuchni na myśl od razu przychodzą mi azjatyckie smaki. Uznałam jednak, że warto na początek pokazać bardziej uniwersalny przepis, który może przypaść do gustu większej liczbie osób.
Zdecydowałam się na szaszłyki z mięsa indyka, które zdecydowanie należy do grupy najchudszych mięs. W przepisie podaję wskazówki jak grillować szaszłyki (konkretnie na patelni do grillowania), ale jest także wersja jak je upiec, najważniejsze to by mięsa nie smażyć.
   Jako dodatek proponuję moją ulubioną sałatkę z kuskusem, szpinakiem kiełkami rzodkiewki, rzodkiewką, pomidorem, marchewką, papryką i ziarnami słonecznika. Całość polana dressingiem miodowo-musztardowym.
Właściwie wszystkie z wyżej wymienionych dodatków do kuskusu są bogate w wartości odżywcze i walory zdrowotne.
Porcja dwóch szaszłyków na osobę i sałatki może wydawać się niewinna, ale można się nią najeść, a przy tym nie czuć się ciężko, lecz rześko.

Szaszłyki z indyka:

  • 400 g piersi indyka
  • 3 łyżki soku z wyciśniętej limonki (lub cytryny)
  • łyżeczka świeżo startej skórki z limonki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżeczka słodkiego sosu chilli (u mnie taki)
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
  • papryka
  • cebula
  1. Oczyszczone i osuszone piersi z indyka kroimy w grubą kostkę o boku 2-3cm.
  2. W foliowej torebce mieszamy wszystkie składniki marynaty, czyli: skórkę i sok z limonki, przyprawy, sos chilli i oliwę z oliwek. Wrzucamy do niej mięso, zamykamy (lub ściskamy) i dokładnie mieszamy, potrząsając torebką. Mięso w marynacie wkładamy do lodówki i zostawiamy na minimum pół godziny.
  3. W tym czasie w zimnej wodzie moczymy patyczki do szaszłyków. Dzięki temu nie będą się paliły podczas grillowania. Kiedy mięso się marynuje, a patyczki są namoczone, zabieramy się za sałatkę.
  4. Paprykę kroimy w kwadraty wielkości kawałków mięsa, podobnie kroimy cebulę (czyli wzdłuż na pół, potem jeszcze raz wzdłuż na pół, a dalej na 4 części).
  5. Na patyczki do szaszłyków nabijamy na zmianę zamarynowane mięso, paprykę i cebulę. Polewamy je odrobiną oliwy (aby uniknąć ich przyklejania się do patelni).
  6. Na rozgrzanej patelni do grillowania kładziemy szaszłyki. Grillujemy z 4 stron, odwracając patyczki, po 2 minuty na każdą stronę. Następnie szaszłyki przekładamy na blachę lub kratkę i wkładamy do piekarnika.
  7. Pieczemy przez 7 minut w 200 stopniach (jeśli rezygnujemy z grillowania, szaszłyki należy piec 12-15  minut, tak aby mięso nie było suche, lecz sprężyste).

Sałatka z kuskusem:

  • 100 g kaszy kuskus
  • pół łyżeczki kurkumy
  • szczypta soli
  • 4 rzodkiewki
  • podłużny pomidor
  • papryka
  • marchewka
  • liście świeżego szpinaku
  • kiełki (u mnie rzodkiewki, ale może być np. lucerna)
  • 4 łyżki ziaren słonecznika
  1. Kuskus wsypujemy do miseczki, dodajemy szczyptę soli i kurkumę. Składniki mieszamy i zalewamy kaszę wrzącą wodą, tak by przykryła kuskus 0,5 cm nad jej powierzchnią. Miskę przykrywamy i odstawiamy na kilka minut (czas wskazany w instrukcji na opakowaniu).
  2. Gotowy kuskus mieszamy widelcem (koniecznie widelcem, by kasza się nie posklejała) i odstawiamy do ostygnięcia.
  3. Rzodkiewki, paprykę i marchewkę kroimy w słupki, czyli julienkę (tutaj filmik, gdzie Pascal pokazuje jak to zrobić). Pomidora kroimy w ćwiartki, pozbywamy się miąższu (można odłożyć do miseczki i wykorzystać do sosu) i kroimy w paski.
  4. Liście szpinaku opłukujemy i osuszamy. Na suchej patelni przez kilka minut prażymy ziarna słonecznika.
  5. Małą miseczkę opłukujemy zimną wodą. Przekładamy do niej kuskus, wygładzamy wierzch i odwracamy do góry nogami na talerzu. W ten sposób utworzy nam się „kopułka”. Na nią wykładamy wszystkie wcześniej przygotowane składniki + kiełki rzodkiewki, posypujemy ziarnami słonecznika i polewamy dressingiem.

Dressing musztardowo-miodowy z chilli:

  • 2 łyżki soku z limonki (lub 1 łyżeczka soku z cytryny)
  • łyżeczka musztardy
  • pół łyżeczki słodkiego sosu chilli (takiego jak do marynaty)
  • 2 łyżki ulubionego miodu
  • 9 łyżek oliwy z oliwek (lub oleju rzepakowego – kwestia gustu)
  • łyżka oleju lnianego
  • świeżo mielony pieprz
  • szczypta soli
  1. Do słoika wlewamy sok z limonki i dodajemy szczyptę soli, mieszamy aż do rozpuszczenia soli.
  2. Następnie dodajemy resztę składników: musztardę, sos chilli, miód, oliwę, olej lniany i pieprz. Słoik zakręcamy i wstrząsamy nim przez minutę.
  3. Uzyskany gładki dressing próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku (może brakować soli, miodu, czy np. jest zbyt intensywny w smaku, wtedy dodajemy oliwę).
  4. Dressingiem polewamy sałatkę i szaszłyki.

Tosia