Szarlotka z morelami, owocami czarnego bzu i bezą

DeseryJabłkoMorelaNa talerzuSezon naZ warzywniaka

Szarlotka z morelami, owocami czarnego bzu i bezą

Dzisiejszy poranek rozpoczęłam jak większość dni w ciągu tygodnia, czyli od treningu. W trakcie biegu wzdłuż nadmorskiego bulwaru zauważyłam, że dojrzały już owoce czarnego bzu! Miałam przy sobie saszetkę, więc zerwałam kilka „baldachimów” i pobiegłam dalej 🙂

W czerwcu prezentowałam na blogu dwa przepisy z dzikim bzem. Były placuszki z kwiatami bzu oraz herbaciana granita z syropem z kwiatów bzu. Przyszedł czas na owoce!

W drodze do domu zahaczyłam o warzywniak, kupiłam jabłka i morele. Tym sposobem upiekłam trzy pieczenie na jednym ogniu jeszcze przed 9. Zaliczyłam trening, zrobiłam zakupy w warzywniaku i zerwałam owoce bzu. Tak się składa, że planowałam dziś upiec szarlotkę z morelami, więc postanowiłam, że wzbogacę ją o smak kwaskowatych czarnych kuleczek.

Słodko-kwaśne nadzienie na kruchym cieście cudownie komponuje się z puszystą jak chmurka bezą. Jeśli będziecie mieli ochotę upiec taką szarlotkę (gwarantuję, że warto), ale odstraszą Was z jakiegoś powodu owoce czarnego bzu to możecie z nich śmiało zrezygnować. Myślę, że można je ewentualnie zastąpić np. jagodami lub jeżynami. Chociaż sama szarlotka z jabłkami, morelami i bezą wyjdzie na pewno równie fantastycznie!


Szarlotka z morelami, owocami czarnego bzu i bezą: 
Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 200 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 2 jabłka
  • 500 g moreli
  • 50 g owoców czarnego bzu
  • 80 g cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej

Beza:

  • 2 białka
  • 110 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki octu winnego
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Ciasto:

  1. Mąkę mieszamy z cukrem i solą. Dodajemy posiekane drobno masło, żółtka i wodę. Wyrabiamy ciasto ręką do połączenia składników. Kulę z ciasta owijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do karbowanej formy zapełniając spód i brzegi. Widelcem nakłuwamy ciasto, kładziemy kawałek papieru do pieczenia, wysypujemy suchy groch lub suchy ryż i wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
  3. Spód podpiekamy przez 10 minut w 180 stopniach. Zdejmujemy papier z obciążeniem i pieczemy sam spód przez kolejnych 10 minut.
  4. Na upieczony spód wykładamy przygotowane nadzienie i wkładamy do piekarnika na 15 minut.
  5. Następnie wyciągamy formę z piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 150 stopni.
  6. Wierzch tarty ozdabiamy masą bezową i pieczemy jeszcze 15 minut.
  7. Upieczoną formę studzimy i podsypujemy cukrem pudrem.

Nadzienie:

  1. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka. Dodajemy posiekane drobno morele i obrane z baldachimów owoce czarnego bzu.
  2. Dodajemy cukier i dusimy całość 10 minut.
  3. Do miseczki wsypujemy mąkę ziemniaczaną, dodajemy łyżeczkę zimnej wody oraz chochlę soku z owoców (utworzonego w trakcie gotowania). Pastę dokładnie mieszamy i dodajemy do garnka z owocami.
  4. Całość dokładnie mieszamy, aby nie powstały grudki i dusimy jeszcze ok. 2-3 minuty. Studzimy.

Beza:

  1.  Białka ubijamy ze szczyptą soli przy pomocy miksera.
  2. Gdy piana zacznie robić się sztywna, dodajemy po łyżce cukru i dalej ubijamy.
  3. Na koniec dodajemy ocet i mąkę ziemniaczaną i jeszcze raz ubijamy na sztywną i lśniącą masę.

Tosia