Szafranowy kuskus z groszkiem + mule po marynarsku

KolacjaObiadGroszekKaszaRyby i owoce morzaNa talerzuObiady czwartkoweSezon naZ morza

Szafranowy kuskus z groszkiem + mule po marynarsku

Ahoj morskie wilki! Pamiętacie, że w czwartki na burczymiwbrzuchu królują obiady? W dzisiejszym jadłospisie szef kuchni poleca mule po marynarsku.

Może się wydawać, że to skomplikowane danie, ale tak naprawdę jest banalne w przygotowaniu. Największą trudność sprawia chyba kupienie skorupiaków, ich wyczyszczenie oraz wybranie, które małże należy wyrzucić (wszystko wytłumaczyłam w przepisie). Dalej sprawa przedstawia się już naprawdę przyjemnie. Wystarczy zrobić szybki sos pomidorowy na bazie wina, utopić w nim pod przykryciem mule i po 5 minutach danie jest już gotowe.

Mule po marynarsku fantastycznie będą komponowały się z bagietką, którą można czyścić talerz z aromatycznego sosu. Tym razem jednak postąpiłam inaczej i podałam owoce morza na szafranowym kuskusie. Kaszę wzbogaciłam nie tylko o kolor i posmak szafranu, ale także groszek cukrowy.

Kuskus nabrał dodatkowego smaku dzięki podlaniu go sosem, który utworzył się w trakcie gotowania małż. Całość świetnie się zgrała smakowo.


Szafranowy kuskus z groszkiem cukrowym:

  • 200 g kaszy kuskus
  • 80 g obranego groszku cukrowego
  • łyżeczka niteczek szafranu
  • 3/4 łyżeczki soli
  • wrząca woda

Mule po marynarsku:

  • kg muli
  • 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3/4 papryczki chilli
  • pomidory w puszce
  • 200 ml białego wina
  • łyżka octu balsamicznego
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Kasza: 

  1. Suchą kaszę wsypujemy do misy, dodajemy roztarte (np. w moździerzu) niteczki szafranu, obrany groszek i sól. Wlewamy wrzącą wodę, aby sięgała 0,5 cm ponad wysokość kaszy, mieszamy  i przykrywamy na kilka minut.
  2. Po tym czasie mieszamy kaszę widelcem i serwujemy na ciepło lub studzimy i chłodzimy w lodówce.

Mule:

  1.  Małże sprawdzamy, pęknięte lub otwarte wyrzucamy. Uchylonymi małżami pukamy o blat, jeśli się nie zamkną – trzeba wyrzucił. Pozostałe mule szorujemy, odrywamy bisiory(niteczki) i przepłukujemy na sicie.
  2. W dużym garnku podsmażamy posiekaną drobno cebulę z czosnkiem i chilli. Po kilku minutach wlewamy wino, czekamy kilka minut, aż odparuje.
  3. Następnie dodajemy puszkę pomidorów, połowę posiekanej natki pietruszki, cukier, sól, pieprz i ocet balsamiczny. Podgrzewamy kilka minut, aż sos delikatnie zgęstnieje i nabierze smaku.
  4. Wrzucamy mule i gotujemy pod przykryciem przez 5 minut. W między czasie potrząsamy garnkiem.
  5. Mule posypujemy resztą natki pietruszki, podajemy z sosem na kuskusie.

Tosia