Suflet z jeżynami i białą czekoladą

Suflet z jeżynami i białą czekoladą

    Wczoraj rano napisałam do koleżanki, z którą nie kontaktowałam się kilka miesięcy dość dziwną wiadomość.
– Jedziesz z nami na Festiwal Śliwki w Strzelcach Dolnych?
Jak zawsze można było na nią liczyć.
– Wiesz, że mam słabość do twoich dziwnych, spontanicznych propozycji. Co zabrać?
    Gdy już się tam znaleźliśmy, towarzyszyło nam wciąż pytanie, co my tu właściwie robimy? Festiwal śliwki, okazał się wyjątkowo mało śliwkowy, a wielkie smażenie powideł zastąpione zostało małym stoiskiem z wyrobami, które można kupić w każdym sklepie. Spróbowałam jednak po raz pierwszy czerniny (pycha!) i obkupiłam się w przyprawy i pyszne polskie wino. Dzień minął więc dziwnie, ale nie bezproduktywnie.
    Dzisiaj, korzystając z ostatnich słonecznych dni wybraliśmy się na wycieczkę rowerową zwieńczoną pysznym pstrągiem, moim ostatnim odkryciem w mieście, które znam od dziecka. Potrzebowaliśmy zastrzyku energii na początek dnia. Padło na suflet- pyszny, słodki z owocową „wkładką”. Bo dlaczego by nie jeść sufletów na śniadanie?

Suflet z jeżynami i białą czekoladą:

– 4 jajka
– 80 g cukru (plus odrobina do obsypania sufletówek)
– 100 g białej czekolady
– 1 łyżeczka esencji waniliowej
– szczypta soli
– 40 g mąki
– 16 jeżyn
– masło do wysmarowania sufletówek


  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  2. W kąpieli wodnej rozpuść białą czekoladę. Wystudź.
  3. Oddziel białka od żółtek rozdzielając je do oddzielnych misek.
  4. Do żółtek dodaj 20 g cukru i ubijaj trzepaczką lub mikserem przez kilka minut. Dodaj białą czekoladę i dobrze wymieszaj. Dodaj mąkę i wymieszaj do stworzenia jednolitej masy.
  5. Białka ubij ze szczyptą soli. Gdy będą już dobrze ubite, dalej miksuj stopniowo dodając resztę cukru.
  6. Do białek dodaj partiami masę z żółtkami i delikatnie wmieszaj ją łyżką.
  7. Wnętrze sufletówek wysmaruj masłem i obsyp cukrem.
  8. Do każdej sufletówki włóż 4 jeżyny (możesz również włożyć więcej, jeśli wolisz).
  9. Zalej jeżyny masą do wysokości sufletówek.
  10. Umieść sufletówki na blaszce (aby łatwiej je było wyjąć) i wstaw do piekarnika na 10 minut. W tym czasie powinny się podnieść i zbrązowieć.
  11. Spożywaj bez zbędnej zwłoki.

Śliwka