Spring rollsy ze szparagami w orzechowym sosie

Spring rollsy ze szparagami w orzechowym sosie

Goooood Morning Vietnam! Mam tu na stole niezły Sajgon i sporo papierkowej roboty, bo przygotowałam sajgonki z papierem ryżowym. Spring rollsy można zawijać z różnymi dodatkami, zależnie od nastroju. Do wyboru, do koloru. Jako że przyszła wiosna to postanowiłam, że zagram głównie w zielone ze szparagami, awokado i ogórkiem. Do tego makaron ryżowy, czerwona kapusta, Halloumi i chilli, czyli pysznie.

Miałam trudny orzech do zgryzienia jaki wybrać sos, ostatecznie rozgryzłam tę zagwozdkę i wybrałam masło orzechowe. Połączyłam je z mlekiem kokosowym, Srirachą, octem ryżowym i imbirem. Zatem dip it! Przyjemnie zamoczyć sajgonkę w orzechowym dipie.

Spring rollsy ze szparagami w orzechowym sosie

20 arkuszy papieru ryżowego

makaron ryżowy (100 g)

10 zielonych szparagów

awokado

ogórek

kawałek czerwonej kapusty

ser Halloumi

kolendra

chilli

Makaron ryżowy + 2 łyżki octu ryżowego + łyżeczka Srirachy + łyżeczka miodu

Sos:

6 łyżek masła orzechowego

200 g mleka kokosowego

4 łyżki octu ryżowego lub sok z 1 limonki

2 łyżki sosu sojowego

łyżka Srirachy

kawałek imbiru

 

Sos:

  1. W rondlu podgrzewamy masło orzechowe z mlekiem kokosowym, posiekanym drobno imbirem, Srirachą, sosem sojowym, miodem i octem ryżowym.
  2. Podgrzewamy ok. 5 minut, następnie studzimy i miksujemy na gładki sos. Jeśli będzie zbyt gęsty – dodajemy więcej mleka kokosowego lub sok z limonki.

Przygotowania:

  1. Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na kilka minut (według wskazówek na opakowaniu).
  2. Szparagom odłamujemy końcówki. Skracamy je do wielkości przyszłych sajgonek, resztę kroimy w „kostkę”. Wrzucamy do wrzącej i posolonej wody. Gotujemy ok. 7 minut, przelewamy zimną wodą i odcedzamy na sicie.
  3. Makaron sojowy tniemy nożyczkami, łączymy z drobno pokrojonymi szparagami, octem ryżowym, Srirachą i miodem.
  4. Szparagi przecinamy wzdłuż na pół, ogórka i kapustę kroimy w paseczki, awokado i chilli w plasterki, orzeszki ziemne drobno siekamy.
  5. Na suchej patelni (polecam do tego żeliwną) podsmażamy pokrojone w paski halloumi.

Rollujemy:

  1. Do głębokiego talerza nalewamy gorącą wodę.
  2. Papier ryżowy moczymy przez mniej więcej 20 sekund.
  3. Przekładamy na ściereczkę. Na środku papieru kładziemy ulubione dodatki.
  4. Zaginamy boki z prawej i lewej strony. Następnie zawijamy od dołu ku górze tworząc roladkę.
  5. Czynność powtarzamy.
  6. Spring rolls podajemy z sosem orzechowym.