Spaghetti z hummusem i pomidorkami koktajlowymi

ObiadCieciorkaMakaronPomidoryNa talerzuObiady czwartkoweSezon na

Spaghetti z hummusem i pomidorkami koktajlowymi

Po wyjściu ze szpitala wróciłam do zupełnie odmienionego mieszkania. Nie dość, że wprowadził się do niego mały (choć żarłoczny) dodatek, okazało się, że mój balkon zmienił się nie do poznania. Od pustej, smutnej przestrzeni z jeszcze smutniejszą popielniczką pamiętającą dawne imprezy do tryskającego kolorami, najlepszego miejsca na zjedzenie powolnego śniadania. Wszystko dzięki mojemu narzeczonemu, który przez kilka dni sam zaprojektował doniczki pełne hortensji i aksamitek. Byłam w szoku!

Kwiaty, choć piękne, nie ucieszyły mnie jednak tak bardzo jak dwie doniczki domowych pomidorków koktajlowych. Co prawda weszłam w ich posiadanie, gdy na gałązkach już wisiały małe, zielone sztuki, a nie wyhodowałam ich od początku, satysfakcja z ich zrywania była wielka. A smak? To czy naprawdę są tak pyszne jak mi się wydaje musiałoby zostać zmierzone przez kogoś obiektywnego, ja podchodzę do nich jak do moich małych dzieci.

Zawsze ciężko podjąć decyzję do czego użyć tak misternie hodowane skarby. Na pierwszy rzut poszła bruschetta, która jest piękną pochwałą pomidora. A ostatnie zbiory wykorzystałam do dzisiejszego, czwartkowego obiadu.

Z pewnością każdy z was zaznajomiony jest ze smakiem hummusu. Świetnie smakuje rozsmarowany po świeżej kromce chleba. Ale czy próbowaliście kiedyś użyć go jako sos do makaronu? Ja dzisiaj po raz pierwszy i jestem zachwycona. W towarzystwie pomidorków tworzą naprawdę udaną spółkę. I pyszny, pożywny obiad.


Spaghetti z hummusem i pomidorkami koktajlowymi:

– 300 g makaronu
– 1,5 łyżki soli (do wody)
– 1 łyżka oliwy (do wody)

Hummus:

– 240 g odsączonej ciecierzycy z puszki (zachowujemy zalewę)
– 3 łyżki zalewy z ciecierzycy
– 3 łyżki tahini
– 1 ząbek czosnku
– sok z połowy cytryny
– 1 łyżka oleju sezamowego
– płaska łyżeczka kuminu
– sól
– 300 g pomidorków koktajlowych
– 2 łyżki oliwy


  1. Wrzuć składniki na hummus do blendera i zmiksuj na gładką masę. Dosól do smaku. Odstaw na później.
  2. W dużym garnku wlej wodę na makaron. Dodaj 1,5 łyżki soli i 1 łyżkę oliwy. Gdy zagotuje się woda gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ilość minut podana dla makaronu al dente).
  3. Gdy makaron się gotuje, na dużej patelni rozgrzej oliwę na małym ogniu. Dodaj pomidorki koktajlowe i podsmaż kilka minut.
  4. Gdy makaron się ugotuje, odcedź go na sitku i dodaj na patelnię z pomidorkami. Dodaj hummus na patelnię i wymieszaj dobrze z makaronem i pomidorkami.
  5. Podawaj od razu.

Śliwka