Skrzydełka z kurczaka w sosie orzechowym

KolacjaObiadPrzekąskiKurczakOrzechyNa talerzuSezon naTydzień z domowym fast foodem
Wskazówki

*można pominąć

Skrzydełka z kurczaka w sosie orzechowym

Uwielbiam to, że moda na fast food, w wersji slow, tak szybko rozwija się w Polsce. Moim zdaniem to świetny trend, chociaż wiele osób zaczyna narzekać już na wszechobecne burgerownie, które stały się symbolem tego nowego trendu. Ja nie, uwielbiam czasem zjeść pysznego kotleta w wielkiej bule. I jeśli miejsc, które podają naprawdę dobre połączenie tych dwóch jest nie kilka, a kilkanaście, to naprawdę nie mam nic przeciwko. Będzie ciekawiej szukać najlepszego.

Gdyby ktoś zapytał mnie co widziałabym najchętniej jako następne mam pewien pomysł. Marzę o miejscu, w którym podawano by wysokiej jakości hot dogi z domowymi kiełbaskami w różnych smakach. Nie wiem na ile jest to możliwe do zrobienia, w końcu zrobienie kiełbaski wymaga większego nakładu pracy niż ulepienie burgera, ale może…

Ale dzisiaj nie będzie ani o burgerach, ani o hot dogach, choć na blogu trwa nasz tydzień z domowym fast foodem. Zaproponuję wam za to skrzydełka z kurczaka. W pysznym sosie orzechowym, nieco ostre, najlepiej smakujące ze świeżą kolendrą i skropione odrobiną soku z limonki. I te skrzydełka, moi drodzy, bierzemy do rąk i brudzimy się nimi na twarzy i dłoniach. Bez wyrzutów sumienia ogryzamy i oblizujemy kości.


Skrzydełka z kurczaka w sosie orzechowym:

– 10 skrzydełek z kurczaka

Marynata:
– sól
– pieprz
– tabasco (lub inny sos chilli)
– 2 łyżki miodu
– 1 łyżka sosu worchestershire*
– 1 łyżka masła orzechowego
– 5 ząbków czosnku
– 2-centymetrowy kawałek świeżego imbiru

Smażenie:
– 2 łyżki oliwy
– 1 łyżka masła

Sos:
– 2 łyżki masła orzechowego
– 1 łyżka masła
– 1 łyżka miodu
– 75 g orzeszków ziemnych
– sól

Dodatki:
– świeża kolendra
– limonka*


  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (jeśli decydujesz się nie pozostawiać skrzydełek w marynacie na dłuższy czas)
  2. Skrzydełka z kurczaka umyj. Ostrym nożem podziel (najlepiej zamachnąć się z wysokości) je na 3 części na zgięciach. Najmniejszą część wyrzuć, będziemy używać dwóch części skrzydełek.
  3. Czosnek i imbir obierz ze skórki i poszatkuj.
  4. Skrzydełka wrzuć do brytfanki, w której będą mogły się później upiec i dodaj wszystkie składniki przeznaczone na marynatę. Dodaj sporo soli i tyle tabasco, jak bardzo lubisz ostre smaki. Wymieszaj rękami i „wmasuj” je w skrzydełka.
  5. Możesz zostawić skrzydełka w marynacie na kilka godzin (najlepiej na noc) w lodówce, lub od razu zabrać się do smażenia. Ja nie miałam czasu czekać, a skrzydełka i tak wyszły świetnie.
  6. Na patelni rozgrzej oliwę i masło.
  7. Na patelnię dodaj skrzydełka razem z marynatą. Smaż przez kilka minut z jednej strony na średnim ogniu, a następnie przerzuć na drugą stronę i smaż kolejne kilka minut, aby skrzydełka zrumieniły się z każdej strony.
  8. Przełóż zrumienione skrzydełka z powrotem do brytfanki razem z całą zawartością patelni, tj. z tłuszczem.
  9.  Umieść brytfankę w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku. Piecz ok. 30 minut.
  10. Przed upływem czasu pieczenia poszatkuj orzeszki ziemne i wrzuć je do dużej miski. Roztop na patelni resztę składników na sos. Sos posmakuj, dopraw w razie potrzeby i dolej do miski z orzeszkami.
  11. Gdy skrzydełka się upieką przerzuć je od razu do miski z sosem i orzeszkami. Dobrze wymieszaj, aby sos pokrył każde skrzydełko.
  12. Podawaj ze świeżą kolendrą i cząstkami limonki, aby można było pokropić skrzydełka jej sokiem.

Śliwka