Sernikobrownie

DeseryCzekoladaNa talerzuSezon naSłodka sobota
Wskazówki

* Sernikobrownie można upiec w okrągłej formie lub prostokątnej i pokroić je na kwadraty. Tworząc ciasto inspirowałam się tym przepisem Sernikobrownie z puree truskawkowym

Sernikobrownie

Czas na drugą słodką sobotę! Dziś oprócz przygotowania czegoś słodkiego na weekend, zachęcamy także do wspólnych działań kulinarnych. Sobota to świetny moment, aby upiec coś słodkiego z kimś bliskim.
Ja mam ogromne szczęście, bo mój chłopak wspiera moją kulinarną pasję i oprócz tego chętnie sam gotuje. Upiekliśmy więc razem sernikobrownie jako kompromis, bo ja miałam ochotę na sernik, on na mocno czekoladowe brownies.


Sernikobrownie*
Masa brownie:
100 g gorzkiej czekolady
100 g mlecznej czekolady
200 g masła
120 g mąki
180 g cukru
3 jajka
garść posiekanych orzechów
Masa serowa:
600 g twarogu dwukrotnie mielonego
350 ml mleka skondensowanego słodzonego
2 jajka

Masa brownie:
Kostkę masła oraz czekoladę roztapiamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę i łączymy z ostudzoną masą czekoladową. Dodajemy przesianą mąkę, garść posiekanych orzechów i ostrożnie mieszamy. Przekładamy 3/4 masy do blaszki i pieczemy 15 minut w temperaturze 170 stopni.
Masa serowa:
Twaróg miksujemy wlewając powoli skondensowane mleko. Następnie dodajemy po jednym jajku i całość miksujemy. Masę serową wylewamy na podpieczony spód brownie. Z pozostałej 1/4 czekoladowej masy tworzymy esy-floresy na powierzchni sernika.
Ciasto pieczemy około 30 minut, w 170 stopniach. Upieczone sernikobrownie studzimy w uchylonym piekarniku.


Tosia