Sernik korzenny z powidłami śliwkowymi i marcepanem

DeseryPiernikŚliwkiBoże narodzenieNa talerzuSezon na

Sernik korzenny z powidłami śliwkowymi i marcepanem

    Od kilku dni mieszkam w kuchni. Wczoraj wieczorem zrobiłam wyjątek i z niej wyszłam. Wybrałam się na wigilijną imprezę z przyjaciółmi. Dziś z bólem głowy piekę kolejne chleby na zakwasie, smażę kapustę, lepię pierogi oraz uszka i końca nie widzę. Od świątecznej histerii ratuje mnie dobry plan oraz myśl, że już pojutrze będzie można to wszystko zjeść. A ja w końcu odpocznę!
 Swoimi wypiekami dzielę się też ze znajomymi. Dzięki temu, cząstka mnie będzie im towarzyszyła w trakcie wigilijnej kolacji.
    Ostatnio kupując kilka kilogramów twarogu, wzbudziłam niemałe zainteresowanie przypadkowych pań w sklepie. Od wczoraj przerabiam go na serniki pomarańczowo-czekoladowe.  Upiekłam też nowy sernik, który okazał się być udanym eksperymentem.
Jego spód jest „pierniczkowy”, w aksamitnym środku znajduje się cynamon i marcepan. W niektórych miejscach można natknąć się na niespodziankę w postaci wtopionych w masę powideł śliwkowych. Całość polana czekoladą tworzy sernik niezwykle świąteczny.

Sernik korzenny z powidłami śliwkowymi i marcepanem:
Spód:

  • 350 g pierniczków/ciasteczek korzennych
  • 100 g topionego masła

Masa serowa:

  • kg twarogu dwukrotnie zmielonego
  • 100 g marcepanu
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • 180 g cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii lub ziarenka z 1/2 laski wanilii
  • łyżeczka cynamonu
  • 200 g powideł śliwkowych

Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 30 g masła

  1. Pierniczki  miksujemy w malakserze na „piasek”. Dodajemy topione i ostudzone masło. Masę mieszamy. Spód tortownicy wykładamy pergaminem, przekładamy masę piernikową do formy i wyrównujemy jej wierzch za pomocą łyżki. Wkładamy do lodówki na godzinę.
  2. Zmielony twaróg ucieramy z jajkami i mąką ziemniaczaną. W tym czasie ścieramy marcepan na tarce o drobnych oczkach i dodajemy do masy serowej.
  3. Dalej miksujemy masę i stopniowo wsypujemy cukier, na zmianę wlewając kremówkę. Gdy składniki się połączą, dodajemy ekstrakt lub ziarenka z wanilii oraz cynamon.
  4. Na schłodzony spód wylewamy masę serową.  Łyżką umieszczamy punktowo powidła śliwkowe, aby wtopiły się w twaróg.
  5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Sernik podpiekamy przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 110 stopni i pieczemy przez 1 h 30 minut. Po tym czasie uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy w nim sernik.
  6. W miseczce nad gotującą się wodą umieszczamy połamaną czekoladę oraz masło. Mieszamy masę do rozpuszczenia czekolady. Czekoladą polewamy ostudzony sernik, wyrównujemy wierzch i wkładamy do lodówki.
  7. Sernik najlepiej smakuje schłodzony.

Tosia