Sernik cynamonowo-miodowy

Sernik cynamonowo-miodowy

Dzisiaj krótko. Nie będę was zanudzać przedświątecznymi historiami, bo pewnie część z was (podobnie jak ja) spędza sobotni wieczór w kuchni, starając się ze wszystkim zdążyć przed jutrzejszym śniadaniem i późniejszą wyżerką.

Zostawię wam tu jednak przepis na sernik, który zrobiłam dzisiaj rano i dosłownie od razu powtórzyłam, aby starczyło mi go w te święta dla każdego.

Serniki robić naprawdę uwielbiam. Mam swoją metodę, która sprawdza się zawsze, a przygotowywanie tego przysmaku jest dla mnie równie relaksujące jak robienie risotto (które jest na czubku mojej listy najfajniejszych rzeczy, które przygotowuję w zaciszu mojej kuchni).

Po pierwsze dobry twaróg. Wiele osób twaróg mieli, aby sprawić, że sernik będzie gładki i rozpływający się w ustach. Ja wybieram twarogi zmielone same w sobie, ale nie beznadziejne sernikowe mieszanki w wiaderkach, a te śmietankowe. Moim faworytem jest twaróg śmietankowy ze Strzałkowa, lub twaróg śmietankowy Jana. Po drugie kremówka. Koniecznie ubita. No i po trzecie żółtka ubijamy z cukrem aż będą zupełnie białe, a oddzielnie białka. Dzięki temu masa jest niezwykle kremowa i puszysta. Po latach prób i błędów stwierdzam, że to absolutnie najlepszy sposób na sernik. No i za każdym razem można pobawić się dodatkami, tak jak w tym wypadku cynamonem i miodem.


Sernik cynamonowo-miodowy:

Spód:
– 250 g herbatników
– pół łyżeczki soli
– 200 g roztopionego masła
– 3 łyżeczki cynamonu
– ewentualnie: 4 łyżki cukru

Masa:
– 750 g śmietankowego twarogu
– 5 jajek (oddzielnie białka, oddzielnie żółtka)
– 200 g śmietanki kremówki
– 3 łyżeczki cynamonu
– 100 g miodu (ja użyłam spadziowego)
– 100 g cukru
– szczypta soli

-cukier puder


  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Przygotuj spód. Wrzuć herbatniki do blendera i zblenduj je tak, aby były sypką masą. Rozpuść masło z cynamonem i solą. Jeśli twoje herbatniki nie są zbyt słodkie (ja miałam pół słodkie) dodaj do masła cukier.
  3. Dodaj masło do zmielonych herbatników i dobrze wymieszaj. Wysyp je do tortownicy i ugnieć rękami tworząc również z herbatników boki dookoła. Odstaw.
  4. Za pomocą miksera ubij śmietanę. Odstaw na bok.
  5. Oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną masę. W innej misce do żółtek dodaj cukier i ubijaj kilka minut aż masa zmieni kolor na bardzo jasny.
  6. Do masy z żółtkami i cukrem dodaj twaróg, cynamon i miód. Zmiksuj na gładką masę. Następnie dodaj kremówkę i białka i wmieszaj je delikatnie łyżką, nie używając miksera, aż do uzyskania jednolitej masy.
  7. Masę sernikową wlej na wyłożoną masą herbatnikową tortownicę. Wyrównaj łyżką z góry i wstaw do piekarnika. Piecz godzinę, wyjmij i odstaw w temperaturze pokojowej. Gdy wystygnie, odstaw na noc do lodówki.
  8. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Śliwka