Serniczki dla leniwych

Serniczki dla leniwych

Niedzielne śniadanie powinno się wyróżniać tym, że trwa długo. Rozkoszując się weekendowym porankiem warto przygotować coś wyjątkowego do zjedzenia. Nie mam tu na myśli fanaberii w postaci serwowania na śniadanie kawioru i szampana. Nie trzeba specjalnie na tę okazję piec rano ciasta, czy wyginać się kilka godzin między garnkami.
W tygodniu moje śniadania są zazwyczaj wytrawne. Dlatego soboty lub niedziele lubię zacząć czasem wyjątkowo, bo na słodko.
Po spędzeniu kilku chwil „kitwasząc” się pod kołdrą, łatwo się rozleniwić. W takiej sytuacji wszystkie pracochłonne potrawy nie wchodzą już w grę. Zaczyna burczeć w brzuchu, a w myślach marzy się kawałek pysznego ciasta np. sernika, albo nawet sernikomakowca!
Jest na to pewne rozwiązanie – serniczki z patelni dla leniwych 🙂
Wystarczy połączyć ze sobą kostkę twarogu, jedno jajko,2 łyżki cukru i 4 łyżki mąki. Z masy uformować placuszki i usmażyć je na patelni.
Coraz bardziej czuję już świąteczny klimat, dlatego podałam serniczki w zimowej odsłonie. Dodatkowo wzbogaciłam je o szczyptę cynamonu, powidła śliwkowe i suszoną żurawinę. Możecie oczywiście postawić na zupełnie inne dodatki, albo w ogóle z nich zrezygnować.
Najważniejsze jest to, że po 10 minutach będziecie mieli pyszne słodkie śniadanie do łóżka 🙂

Serniczki dla leniwych:

  • 250 g chudego twarogu
  • jajko
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • łyżka suszonej żurawiny
  • szczypta cynaomonu
  • klarowane masło
  • powidła śliwkowe

  1. Jajko ubijamy z cukrem. Dodajemy rozgnieciony widelcem twaróg, mąkę oraz cynamon i całość miksujemy. Dosypujemy żurawinę i jeszcze raz mieszamy.
  2. Dłonie oprószamy mąką, a z powstałej masy formujemy kulki, które spłaszczamy tworząc w ten sposób placuszki.
  3. Rozgrzewamy na patelni masło i smażymy serniczki po 2-3 minuty z dwóch stron.
  4. Złociste serniczki odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym
  5. Placuszki podajemy z cukrem pudrem, żurawiną i powidłami.

Tosia