Serniczki Baklava

DeseryOrzechyRóżaNa talerzuSezon naSłodka sobota

Serniczki Baklava

Wyobraźcie sobie aksamitne serniczki w towarzystwie słodkiej masy orzechowej, otulone chrupiącym ciastem filo i polane syropem różanym. Brzmi smakowicie? I tak też smakowało, więc spróbujcie ich koniecznie!
Poniżej przepis i opis w zdjęciach.


Serniczki Baklava:
Syrop różany:

  • 70 g cukru
  • 90 ml płynnego miodu
  • 120 ml wody
  • łyżeczka wody różanej

Masa orzechowa:

  • 80 g orzechów laskowych
  • 1/2 szklanki gotowego syropu różanego

Masa serowa:

  • 250 g twarogu dwukrotnie mielonego
  • jajko
  • żółtko
  • 60 g cukru
  • 50 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • ziarenka z 1/2 wanilii lub 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Chrupiące ciasto:

  • 3 płaty ciasta filo
  • 100 g masła
  • łyżeczka suszonych płatków róży

  1. W rondelku umieszczamy cukier, miód oraz wodę. Gotujemy na małym ogniu przez 20 minut, aż powstanie gęsty syrop. Zdejmujemy z ognia, dodajemy wodę różaną i mieszamy.
  2. W tym czasie wrzucamy obrane orzechy na suchą patelnię i prażymy przez kilka minut. Następnie przerzucamy je na czystą ściereczkę i przy jej pomocy ocieramy je o siebie, aby pozbyć się brązowej skórki. Wrzucamy je do wysokiego naczynia, dodajemy mniej więcej pół szklanki syropu różanego i miksujemy na pastę, kontrolując jej konsystencję.
  3. W rondlu topimy masło i studzimy.
  4. Trzy płaty ciasta filo kładziemy na sobie, dzielimy na 6 kwadratów o boku 10 cm.
  5. Twaróg ucieramy w makutrze lub mikserze razem z jajkami i mąką ziemniaczaną. Ucierając dalej masę, stopniowo dodajemy cukier, na zmianę z kremówką. Gdy składniki się połączą, dodajemy jeszcze ziarenka z wanilii lub ekstrakt i jeszcze krótko mieszamy.
  6. Papier do pieczenia dzielimy na 6 kwadracików o boku 12 cm.
  7. Foremki na muffiny smarujemy odrobiną topionego masła, wykładamy pergaminem, który również smarujemy masłem. Kładziemy w każdym dołku jeden płat ciasta filo, smarujemy masłem, kładziemy drugi płat, smarujemy masłem, następnie trzeci.
  8. Do środka przekładamy po równo masę serową, a na nią po łyżeczce masy orzechowej, zostawiając 3 łyżki na potem. Zbieramy rogi ciasta i łączymy je ze sobą ku środkowi.
  9. Tak przygotowaną foremkę z 6 przyszłymi serniczkami wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Następnie zmniejszamy temperaturę do 110 stopni i pieczemy 30 minut.
  10. Po tym czasie bierzemy pokruszone resztki ciasta filo i ozdabiamy nimi oraz pozostałą masą orzechową upieczone serniczki. Polewamy syropem i posypujemy suszonymi płatkami róży.
  11. Zwiększamy temperaturę do 160 stopni i dopiekamy serniczki jeszcze 10 minut.
  12. Wyciągamy z piekarnika i studzimy. Najlepiej smakują schłodzone i polane odrobiną syropu.

Tosia