Sałatka z arbuza i ogórka ze smażoną fetą

KolacjaPrzekąskiPrzystawkiSałatkiArbuzCebulaOgórekOliwkiLekki tydzieńNa talerzuSezon naZ warzywniaka

Sałatka z arbuza i ogórka ze smażoną fetą

-I jak tam w Grecji?

-Spoko, luzik arbuzik. Ruszamy dziś na wycieczkę fakultatywną ogórkiem na Olimp.

Myślę sobie, że na Olimpie mieszają się Bogowie. Jest arbuz, ogórek, czerwona cebula dla cebulaków, oliwki, orzeszki pini, spódniczki mini i coś dla tych co czują miętę.

Wszyscy napiją się z dressingu ambrozji i będzie miodzio. Szykuje się niezła zabawa, feta. Tylko proszę uważajcie z ilością smażonej fety, by nie spotkały Was zbyt dzikie balety!

Sałatka z arbuza i ogórka ze smażoną fetą

  • pół arbuza (500 g bez skórki)
  • ogórek
  • czerwona cebula
  • garść czarnych i zielonych oliwek
  • garść orzeszków pini
  • gałązka mięty
  • Dressing:
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • 4 listki mięty
  • szczypta suszonych płatków chilli
  • Feta:
  • kostka fety (200 g)
  • jajko
  • mąka pszenna
  • bułka tarta
  • 4 łyżki masła klarowanego
  1. Do moździerza wrzucamy miętę, dodajemy sok z cytryny, miód i suszone płatki chilli. Rozcieramy.
  2. Arbuza i ogórka kroimy w kostkę, oliwki i cebulę w cienkie plasterki.
  3. Dodajemy porwane listki mięty i orzeszki pini. Łączymy z dressingiem.
  4. Fetę obtaczamy w mące, następnie moczymy w rozbełtanym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na maśle klarowanym po 2-3 minuty z każdej strony (także po bokach).
  5. Fetę podajemy na sałatce, można ją wcześniej pokroić w kostkę.

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/klient.dhosting.pl/wbrzuchu/burczymiwbrzuchu.pl/public_html/wp-content/themes/burczy/layouts/layout-recipe.php on line 124