Sałatka śledziowa

Sałatka śledziowa

   Zaobserwowałam ostatnio, podczas rozmów na temat zbliżających się świąt, że wiele osób ma nieuzasadniony wstręt do śledzi. Co więcej, większość z nich nie tylko nie jadła ich w postaci pysznej sałatki, ale czasami w ogóle nigdy nie miała z nimi do czynienia.
Potrafię zrozumieć, że mogą być odrzucające przez bardzo rybny aromat, ale ja po prostu nie wyobrażam sobie życia bez mojej ulubionej sałatki śledziowej.
   Moja kolacja wigilijna od kilku lat wyglądała tak samo. Barszcz z uszkami (smakujący inaczej niż w każdy inny dzień roku, bo na wywarze z grzybów), pierogi i marny kawałek ryby, symbolicznie, choć mało kto się nad nim litował. Dokładnie rok temu powiedziałam dość. Przecież jest tyle pysznych, rybnych propozycji, które na pewno będą cieszyć się takim samym, jak nie większym powodzeniem niż uwielbiane przez nas pierogi. Wtedy wpadłam, aby zmniejszyć obecność sałatki śledziowej w normalne miesiące roku i sprawić, że będzie dla nas czymś wyjątkowym. No i sałatka z powodzeniem zadebiutowała na wigilijnym stole.
A ja wyjadałam ją przez kolejne dni na śniadanie, obiad i kolację (to taki wigilijny odpowiednik mojej wielkanocnej miłości- sosu tatarskiego).
   To przepis, który lata temu opracowała moja Mama, a ja nie odważyłam się przy nim majstrować. Nie ma sensu poprawiać ideału. Podajemy ją obowiązkowo z pieczonymi, polanymi roztopionym masłem, ziemniakami w mundurkach.

Sałatka śledziowa:

• 18 filetów śledziowych ze słoika (ja użyłam bosmańskich)
• 10 średnich ogórków kiszonych/konserwowych
• 4 kwaśne jabłka
• 1 cebula
• 400 g gęstej śmietany 22%
• sok z 1 cytryny
• 1 łyżeczka cukru


1. Wyjmij filety ze słoika, odsącz i pokrój na średniej wielkości kawałki. Wrzuć pokrojone śledzie do miski.
2. Pokrój jabłka w kostkę i dorzuć do śledzi. Od razu zalej sokiem z cytryny i połową śmietany (200 g), aby nie zmieniły koloru.
3. Poszatkuj cebulę i ogórki i dodaj do śledzi.
4. Całość pomieszaj, dopraw cukrem i pieprzem (sól powinna być zbędna, gdyż śledzie są słone same w sobie).
5. Zostaw w lodówce na noc, aby smaki się bardziej „przegryzły”.


Śliwka