Ruchanki

DeseryŚniadanieŚniadanie do łóżkaAnanasBananImbirJabłkoMangoNa talerzuObiady czwartkoweSłodka sobotaŚniadanie do łóżka
Wskazówki

 

Ruchanki

Do tej pory pokazywanie swoich ruchanek w Internecie było niesmaczne, ale ogłaszam rewolucję, od teraz można! Skąd ta wyuzdana nazwa? Okazuje się, że tak po kaszubsku mówi się na racuchy.  Kiedyś smażono w ten sposób resztki ciasta chlebowego, a w okresie karnawału szykowało się drożdżową wersję.

Zależnie od nastroju proponuję ruchanki powolne z jabłakami i imbirem, gra wstępna zaczyna się od dokarmienia zakwasu. A jak ktoś woli szybko i na temat to polubi ruchanki drożdżowe z mlekiem kosowym, mango, bananem i anananasem. Ja dochodzę do wniosku, że zarówno wersja slow, jak i fast zasługuje na przepis! 


Ruchanki na zakwasie

  • 300 g mąki pszennej typ 500 lub 550
  • 100 g aktywnego zakwasu (u mnie żytniego, ale może być pszenny)
  • jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 300 ml letniego mleka
  • szczypta soli
  • 3 cm korzenia imbiru
  • 2 jabłka
  • łyżka alkoholu np. koniaku lub cytrynówki
  • olej rzepakowy do smażenia
  • cukier puder do podania

  1. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy żółtko, aktywny zakwas, tarty imbir, cukier, sól. Wlewamy stopniowo letnie mleko i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem przez kilka minut, aż będzie lśniące i elastyczne, pod koniec dodajemy alkohol i ubite na sztywną masę białko, jeszcze raz mieszamy.
  2. Zostawiamy je w misie pod przykryciem na 3 godziny w ciepłym miejscu.
  3. Jabłka kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy z ciastem.
  4. Łyżkę moczymy w szklance z zimną wodą, nabieramy porcję ciasta, wykładamy na rozgrzany i formujemy placuszka.
  5. Racuchy smażymy po 2,5 minuty z każdej strony. Odsączamy z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.
  6. Serwujemy na ciepło lub na zimno z oprószonym cukrem pudrem.

Ruchanki szybkie

  • 300 g mąki pszennej
  • 7 g suszonych drożdży instant lub 15 g świeżych*
  • 300 ml mleka kokosowego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki topionego masła
  • 2 łyżki koniaku lub cytrynówki
  • olej rzepakowy do smażenia
  • ulubione owoce, u mnie: mango, ananas, banan
  • cukier puder

  1. Białka ubijamy na sztywną masę. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy cukier, suszone drożdże (lub zaczyn), żółtka.
  2. Mleko kokosowe podgrzewamy z masłem. Stopniowo wlewamy mleko do suchych składników i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem przez kilka minut, aż będzie gładkie i lśniące. Pod koniec dodajemy alkohol i ubite białko, wyrabiamy jeszcze krótką chwilę.
  3. Ciasto przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę do wyrośnięcia.
  4. Na patelni podgrzewamy olej. Owoce kroimy w kostkę, wrzucamy do wyrośniętego ciasta mieszamy
  5. Łyżkę moczymy w szklance z zimną wodą, nabieramy porcję ciasta, wykładamy na rozgrzany i formujemy placuszka.
  6. Racuchy smażymy po 2,5 minuty z każdej strony. Odsączamy z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.
  7. Serwujemy na ciepło lub na zimno z oprószonym cukrem pudrem.