Różane torciki pavlova

DeseryRóżaTruskawkiNa talerzuSezon naSłodka sobota

Różane torciki pavlova

    W moich przepisach beza nigdy nie gra głównej roli. Prawdę mówiąc nie gra żadnej roli.
Dlaczego? Czy jej nie lubię?
Wręcz przeciwnie. Jestem bezomaniaczką, w szczególności tworzonego na jej bazie torcika pavlova. Na jej widok w moich oczach zapalają się lampki.
    Czemu więc nie robię bezy?
Bo nie umiem. A raczej nie umiałam, ha!
    Z przepisami jest już tak, że raz wychodzą, a raz nie, czasem z zupełnie nieznanego nam powodu. Tak było z bezą za każdym razem gdy się za nią zabierałam, a powód do dziś jest mi nieznany. Raz brakowało im chrupkości, innym razem obrzydliwie spiekały się na brązowo, przypominając bardziej krowi placek niż elegancki deser. Zarzuciłam więc pieczenie ich na dłuższy czas, na rzecz degustowania ich w każdym miejscu w jakim je znalazłam. Do dziś.
    W pewnym momencie poczułam, że nadszedł już czas. Powiedziałam, że beza już mnie nie przechytrzy i tak się stało. Nie ma to jak siła podświadomości.
    Jako dodatek do chrupiących, białych chmurek wybrałam krem różany. Przypomina mi nieconajlepszą rzecz na świecie, mianowicie torcik różany mojej prababci. To najcenniejszy przepis, który mam i pilnie strzeżona tajemnica, zapisana na przeżółkłej kartce i wpięta w stary segregator. Dlatego musicie zadowolić się bazami. Obiecuję jednak, że Was nie zawiodą.

Różane torciki pavlova:

Bezy (lekko zmodyfikowany przepis z Kwestii smaku):
– 4 białka
– 200 g cukru
– szczypta soli
– 1 łyżeczka octu spirytusowego
– 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Krem różany:
– 500 g serka mascarpone
– 50 g cukru pudru
– szczypta soli
– 2 łyżki wody różanej
– sok z połowy cytryny
– łyżeczka soku z buraków (dla różowego koloru)

– truskawki
– płatki róży


  1. Rozgrzej piekarnik do 120 stopni
  2. Białka wbij do miski. Z żółtek możesz zrobić sobie kogel-mogel albo tiramisu.
  3. Rozpocznij miksowanie białek. Powoli dodawaj po łyżce cukru, cały czas miksując.
  4. Gdy skończysz dosypywać cukier (powinno to potrwać ok. 5 minut), piana powinna być już sztywna i błyszcząca.
  5. Dodaj szczyptę soli, ocet i mąkę ziemniaczaną. Miksuj jeszcze przez minutę.
  6. Na wyłożonej papierem do pieczenia (lub nieprzywierającej) formie uformuj bezy za pomocą szpatułki w dowolnie wybranych kształtach (polecam okrągłe).
  7. Wstaw bezy do piekarnika i piecz przez 25 minut (bez termoobiegu), następnie zmniejsz temperaturę do 100 stopni i piecz jeszcze 45 minut.
  8. Bezy przygotuj najlepiej dzień przed podaniem deseru, będą bardziej kruche.
Przygotuj krem
  1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki.
  2. Krem nałóż na bezy (czubatą łyżkę)
  3. Na kremie ułóż pokrojone truskawki i płatki róży.

Śliwka