Rösti ze szpinakiem i jajkiem w koszulce

Rösti ze szpinakiem i jajkiem w koszulce

Kiedy to się wreszcie skończy?! Rzucam w przestrzeń, choć w głębi duszy mam wielką nadzieję, że nastąpi to jutro. Bo jutro właśnie czeka mnie ostatni (jak wszystko dobrze pójdzie) egzamin na studiach. Funkcjonuję więc jak zombie, odrzucając nadchodzące co jakiś czas myśli, żeby rzucić to wszystko w cholerę i zająć się gotowaniem. Moje serce rwie się do lepienia pierogów, a rozum pcha z powrotem do książek.
W głowie misternie buduję listę rzeczy do zrobienia, więc już wiem, że przyszły tydzień będzie bogaty w kulinarne doznania. A dzisiaj pozwalam sobie tylko na małe śniadaniowe szaleństwo, które nie wymaga spędzania ogromnej ilości czasu nad garami.
Nigdy wcześniej nie robiłam szwajcarskich placków ziemniaczanych rösti, które podobno w tamtejszych stronach są śniadaniowym przysmakiem. Byłam odrobinę sceptyczna, gdy dowiedziałam się, że nie wymagają praktycznie żadnych dodatków poza solą i pieprzem. Intuicyjnie dodałabym coś, co skleiłoby je w jedną całość. Okazuje się jednak, że starte na grubych oczkach same sklejają się ze sobą pod wpływem ciepła patelni tworząc chrupiący, nie rozlatujący się placek.
Zestawiłam je ze szpinakiem i jajkiem w koszulce, ale w po głowie krążyło mi też połączenie z łososiem. W obu wersjach sprawdzi się świetnie jako alternatywa dla niedzielnej jajecznicy.

Rösti ze szpinakiem i jajkiem w koszulce:
Placki:
– 2 średniej wielkości ziemniaki (najlepiej rodzaj, który nie jest sypki)
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– pół łyżeczki pieprzu cayenne
– 2 ząbki czosnku
– 3 łyżki startego parmezanu
– sól
– pieprz
Szpinak:
– 400 g szpinaku (może być mrożony)
– 3 ząbki czosnku
– 2 „trójkąty” serka topionego
– 1 łyżeczka sambal oelek (lub innego ostrego dodatku)
– sok z połowy cytryny
– sól
– pieprz
– jajka w koszulkach (przepis tutaj)

  1. Ziemniaki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Pomieszaj z wyciśniętym czosnkiem i resztą składników.
  3. Na patelni rozgrzej olej i nakładaj po kupce starych ziemniaków (powinna mieć grubość ok. 1 cm). Smaż aż zbrązowieje z jednej strony, następnie z drugiej strony.
  4. Szpinak podsmaż na patelni. Dodaj wyciśnięty czosnek i resztę składników. Mieszaj aż serek topiony się rozpuści.
  5. Na koniec przygotuj jajko w koszulce.
  6. Ułóż szpinak na placku i nakryj jajkiem w koszulce.

Śliwka