Risotto czekoladowo-pomarańczowe

DeseryPrzekąskiCzekoladaPomarańczeRyżSezon naSłodka sobotaW szklance

Risotto czekoladowo-pomarańczowe

Wspominałam już kiedyś jak bardzo nie lubię gotować nie w swojej kuchni. Nie znoszę perspektywy, że nie mam odpowiednich, podstawowych narzędzi do wykonania danej potrawy. Od rana próbuję wykombinować jak odsączyć jajko w koszulce bez używania sitka, więc wiedziałam, że muszę stworzyć danie, który nie wymaga użycia nietypowych urządzeń. Dlatego dzisiaj, przygotowując deser postawiłam na risotto. Odbiegłam trochę od tradycyjnej wersji, gdyż mój ryż połączyłam z czekoladą.
Kojarzycie gorzką czekoladę z pomarańczą Lindt’a? Oddałabym za nią życie:) Jest tak fantastyczna, że właśnie nią zasugerowałam się robiąc moje risotto. Skórka pomarańczowa i czekolada wydają się smakowymi bliźniakami.

Risotto czekoladowo-pomarańczowe:
– 200 g ryżu arborio
– 800 ml mleka
– 2 łyżki masła
– 100 g gorzkiej czekolady
– laska wanilii
– skórka z połowy pomarańczy
– 5 łyżeczek cukru
– 0,5 łyżeczki cynamonu
– szczypta soli


  1. Do średniej wielkości garnka wrzuć łyżkę masła. Gdy się roztopi i zacznie skwierczeć dodaj ryż. Smaż kilka minut aż zbrązowieje, cały czas mieszając.
  2. Gdy ryż zbrązowieje dodaj pierwsze 100 ml mleka. Mieszaj i czekaj aż ryż pochłonie mleko. Dodawaj porcje mleka, a gdy ryż je pochłonie dodawaj kolejne 100 ml. Bardzo często mieszaj. Powinno to zając ok. 25 minut.
  3. Wydrąż ziarenka z laski wanilii i wrzuć do ryżu. Wrzuć też pozostałą skórkę po lasce wanilii.
  4. W małym rondelku rozpuść czekoladę z łyżką masła. Odstaw na bok.
  5. Gdy ryż się ugotuje dodaj do niego czekoladę, startą skórkę z pomarańczy, cukier, szczyptę soli i cynamon.
  6. Podawaj ciepłe lub schłodź i podawaj zimne.

Śliwka