Racuchy z truskawkami

DeseryKolacjaPrzekąskiŚniadanieTruskawkiSezon naŚniadanie do łóżkaZ warzywniaka
Wskazówki
  • jeśli chcesz, żeby racuchy były słodsze same w sobie, dodaj  5 łyżek cukru do ciasta (nie 4)

  • możesz użyć drożdży świeżych (7 g drożdży suchych to około 15 g drożdży świeżych) , ale najpierw musisz rozgrzać potrzebną do ciasta ilość mleka, rozkruszyć do niej drożdże i poczekać 10 minut, aż zaczną się pienić (polecam jednak bardziej drożdże suche, nigdy nie zawodzą i można wsypać je bezpośrednio do mąki)

  • aby usmażyć placuszki możesz użyć masła klarowanego, oleju rzepakowego, lub pół na pół połączyć oba (co też uczyniłam). dobrze również sprawdzą się smażone na smalcu lub oleju kokosowym nadającym się do smażenia

 

Racuchy z truskawkami

Sezon truskawkowy w pełni i choć jestem już po pierwszej fali entuzjazmu, na której jadłam truskawki od rana do wieczora, nadal sprawiają mi dużo przyjemności jako dodatki. Lądują w sałatkach, na smażonym serze halloumi, w szybkich konfiturach i, co pewnie bardzo bliskie mamom z dziećmi, w placuszkach. Bo nic tak nie zapala świateł w dziecięcych oczach jak słowo „racuchy”. I dziś właśnie zrobiliśmy sobie słodki poniedziałek z miękkimi, słodkimi placuszkami, co i wam polecam (pro tip: każdy inny dzień tygodnia też świetnie się sprawdzi).


Racuchy z truskawkami

  • 300 g mąki
  • 7 g drożdży suszonych (1 opakowanie)
  • 3 szczypty soli
  • 4 łyżki cukru
  • skórka otarta z 1 cytryny (nieobowiązkowo)
  • 75 g masła
  • 75 g jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • 100 ml mleka
  • 10 truskawek
  • do smażenia: masło klarowane/olej rzepakowy/ pół na pół oba

  1. w garnuszku rozpuszczamy masło i odstawiamy do ostygnięcia.
  2. w dużej misce łączymy ze sobą: mąkę, drożdże, sól, cukier, skórkę z cytryny. mieszamy.
  3. do miski dodajemy wystudzone masło, jogurt, jajka i mieszamy. W tym samym garnku, w którym rozpuszczaliśmy masło, lekko podgrzewamy mleko na małym ogniu. Wlewamy ciepłe mleko do miski. mieszamy masę trzepaczką.
  4. masa powinna być dość gęsta (niczym jogurt grecki). zostawiamy ją w misce w ciepłym miejscu, przykrywamy szmatką lub folią i czekamy ok. 2 godziny aż ciasto podwoi swoją objętość.
  5. truskawki kroimy w grube plasterki.
  6. po upływie czasu wyrastania ciasta, rozgrzewamy na patelni łyżkę tłuszczu (ja użyłam łyżeczki masła klarowanego i łyżeczki oleju rzepakowego). z ciasta wyciągamy po dwie łyżki i umieszczamy na sobie bezpośrednio na tłuszczu. w ciasto wbijamy na wierzchu plastry truskawek, tak, aby górka stała się płaska jak placuszek. smażymy na średnim ogniu (trzeba uważać, żeby zbyt szybko ich nie spalić), tak aby zdążyły wyrosnąć, a gdy widzimy, że spód jest brązowy, obracamy je i smażymy jeszcze 2 minuty od strony z truskawkami.
  7. za jednym razem smażymy na patelni obok siebie tyle placuszków, ile się na niej zmieści (ja zmieściłam 3). gdy zdejmujemy je z patelni, dokładamy kolejną porcję tłuszczu i smażymy nową partię.
  8. gotowe placki układamy na talerzu, a na koniec posypujemy obficie cukrem pudrem.

Śliwka