0

Racuchy z agrestem i kruszonką

Racuchy z agrestem i kruszonką

To był dla mnie wyjątkowo szalony tydzień, w środę rano obudziłam się z myślą, że będę cały dzień pracować. Tymczasem spotkała nas niespodzianka i podjęliśmy spontaniczną decyzję, że wybieramy się na Openera! Codzienne koncerty, wracanie do domu o świcie i jechanie na teren festiwalu w godzinach popołudniowych nie sprzyja w ogóle gotowaniu. To może dziwnie brzmieć, bo przecież to powinna być czysta przyjemność, ale takie festiwalowe życie potrafi naprawdę zmęczyć. Dlatego po 4 dniach wymęczona, ale zadowolona wróciłam do mojej kuchni 🙂

W lodówce miałam koszyczek agrestu i pomyślałam o drożdżówkach z dużą ilością kruszonki. Postawiłam jednak na szybszą i bardziej leniwą wersję, czyli racuchy. Ciasto zrobiłam na bazie semoliny przez co smakują trochę inaczej niż zwykle. Wyobraźcie sobie drożdżowe złociste placuszki z kwaskowatym agrestem i słodką chrupiącą kruszonką. Brzmi dobrze, prawda? To do dzieła!


Racuchy z semoliny z agrestem i kruszonką:

  • 300 g semoliny
  • 50 g mąki pszennej
  • 7 g suszonych drożdży instant
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 220 ml letniego mleka
  • jajko
  • łyżka startej skórki z cytryny
  • szczypta soli
  • masło klarowane lub olej kokosowy do smażenia
  • 100 g agrestu

Kruszonka:

  • 50 g semoliny
  • 40 g mąki pszennej
  • 3 łyżki zimnego masła
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego

  1. Semolinę i mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, cukier, skórkę z cytryny i sól. Wbijamy jajko i wlewamy stopniowo letnie (lecz nie gorące) mleko.
  2. Wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem ok. 3 minuty, aż będzie gładkie.
  3. Zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
  4. W tym czasie mieszamy składniki kruszonki. Przekładamy okruchy na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy przez 15 minut w 200 stopniach. Studzimy.
  5. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki masła klarowanego Wykładamy po ok. 2 łyżki ciasta na racuchy, dekorujemy z wierzchu połówkami agrestu i smażymy po 3 minuty z każdej strony.
  6. Rumiane racuchy odsączamy z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.
  7. Podajemy posypane kruszonką.

Tosia