0

Pudding chia z karmelizowanymi jabłkami

Pudding chia z karmelizowanymi jabłkami

Aż trudno uwierzyć, że niedawno wróciłam z Hiszpanii, gdzie w najlepsze latałam na bosaka po piasku i eksploatowałam, ostatni raz w tym roku, moje zwiewne, letnie sukienki. Powrót był jak strzał w twarz otwartą dłonią, 8 stopni, deszcz i wichura. Mimo, że mogłam się tego spodziewać, wyjście z tego szoku zajęło mi kilka dni. A jeszcze kilka dni później przypomniałam sobie to, że ja właściwie kocham jesień. Może nie za te ulewy, nie za budzenie się w nocy z zimna, ani tym bardziej za konieczność ubierania dziecka w sto warstw zanim wreszcie wyjdziemy z domu. Za piękne kolory, za te promienie słoneczne, za spokój, za śliwki i grzyby. I za wiele innych, bo każda pora roku ma w sobie coś magicznego.

Jak każdego foodie (czytaj: żarłoka) najbardziej cieszy mnie zmiana smaków. Nagle nabieram ochoty na rozgrzewające zupy, herbaty (z prądem!) i mocne, intensywne zioła. W mojej kuchni panuje dziwny spokój, którego nie umiem określić słowami. To chyba dlatego, że nie pędzę już, aby wyjść z domu, wykorzystać upał (lub się przed nim schować w mniej nagrzewającym się mieszkaniu). Cieszę się naszym domowym ogniskiem i pokazuję Julkowi, jak fajnie skwierczą karmelizujące się jabłka.

 

No i właśnie o nie się dzisiaj rozchodzi. I o małe ziarenka, które bez dodatkowych starań, zmieniają się w pyszną galaretkę. Jeśli nigdy nie mieliście do czynienia z chia, to powiem wam, że dość mocno przypomina „nasze” siemię lniane, ale jest przyjemniejsze w smaku. Nasiona można zalać dowolnym płynem (ja wybrałam mleko), a płyn ten wchłoną i zmienią w żel. Warto spróbować, bo takie śniadanie to niezły kopniak energetyczny na cały dzień.


Pudding chia z karmelizowanymi jabłkami

– 1 łyżka nasion chia
– 9 łyżek mleka
– 1 łyżeczka miodu
– szczypta cynamonu

– pół jabłka
– pół łyżeczki cynamonu
– 1 łyżka miodu
– 1 łyżka masła
– 10 listków rozmarynu
– 1/4 szklanki wody


  1. Mleko rozgrzej w małym garnuszku, dodaj miód i cynamon i podgrzewaj aż miód się rozpuści.
  2. Zdejmij z ognia i wystudź.
  3. Nasiona chia zalej wystudzonym mlekiem i wsadź do lodówki. Możesz przygotować je wieczorem i wstawić na noc, lub w innym momencie na minimum 2 godziny.
  4. Wstawione do lodówki nasiona co jakiś czas przemieszaj.
  5. Gdy z nasion powstanie galaretka, przygotuj jabłka.
  6. Pokrój jabłko na średniej wielkości kawałki.
  7. Na patelni rozgrzej masło i dodaj jabłka, miód, rozmaryn i cynamon. Smaż chwilę aż lekko zbrązowieją i zalej wodą. Smaż aż woda w pełni wyparuje.
  8. Ciepłe jabłka ułóż w szklance na puddingu chia.

    Śliwka