Pomidorowy bulion z domowym makaronem

KolacjaObiadZupyPomidorySuszone pomidoryObiady czwartkoweW misceZ warzywniaka

Pomidorowy bulion z domowym makaronem

Na wszelkie radości, przeziębienie, jak i życiowe bóle najlepszy jest bulion. Nie chciałabym by to była zupa z trupa, więc historia będzie taka, że przygotowałam przepis jak przygotować bulion bez dodatku ptaka. Co zrobić by nasz warzywny bulion był yummy yummy, mimo iż bez mięsa smakował jak u mamy? Trzeba stworzyć piąty smak, czyli umami.

Pomoże mi w tym kolendra, resztki wędzonego lub parmezanowego sera, polecam też dodać suszone i koktajlowe pomidory. Aby bulion rzucił nas na kolana, warto by cebula była lekko zjarana.

Zanim jednak zupa pojawi się na stole warto zrobić szybki szakaron makaron. Aby przemycić do niego trochę magii, zamiast sosu Maggi proponuję dodać trochę lubczyku lub natki pietruszki. Żeby niteczki się nie posklejały warto wcześniej je podsuszyć, w tym czasie można rozwiesić pranie.

A jutro? Jutro będzie pomidorowa, zrobiona z rosołu z wczoraj.

Bulion pomidorowy

  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • 3 łodygi selera naciowego
  • pół pora
  • cebula
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 5 suszonych pomidorów
  • kawałek skórki z parmezanu lub wędzonego sera
  • 3 plastry imbiru
  • plaster kurkumy (można pominąć)
  • 2 ząbki czosnku
  • garść kolendry lub natki pietruszki lub lubczyku
  • 2-2,5 l wody
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • sok z 1/2 limonki
  • łyżeczka masła klarowanego
  • sól, pieprz

Bulion:

  1. Cebulę przekrawamy na pół i opalamy nad ogniem. Jeśli nie mamy kuchenki gazowej podsmażamy ją na suchej patelni (najlepiej żeliwnej).
  2. Na maśle klarowanym podsmażamy obrane marchewki, pietruszkę, pokrojony na kilka części seler naciowy oraz por.
  3. W tym czasie na drugiej patelni podsmażamy przyprawy korzenne, plastry imbiru, kurkumę i czosnek (może być nacięty w łupince).
  4. Do garnka z warzywami dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, suszone pomidory, podprażone przyprawy i zioła. Całość zalewamy wodą, zmniejszamy ogień i przykrywamy garnek.
  5. Gotujemy na małym ogniu przez minimum godzinę, a najlepiej 2 godziny. Pod koniec gotowania przecedzamy, przyprawiamy sosem sojowym, sokiem z limonki, solą i pieprzem.
  6. Serwujemy z makaronem z lubczykiem. Następnego dnia robimy pomidorową.

Makaron z lubczykiem

  • 300 g mąki pszennej
  • jajko
  • 200 ml letniej wody
  • łyżeczka oliwy
  • łyżka posiekanego lubczyku lub natki pietruszki

 

Makaron z lubczykiem:

  1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, posiekany lubczyk. Stopniowo wlewamy letnią wodę z oliwą i krótko zagniatamy ciasto, aż osiągnie formę elastycznej kuli.
  2. Bierzemy je na oprószony mąką blat i dzielimy na dwie części. Jedną z nich przykrywamy ściereczką, drugą cienko wałkujemy w prostokąt, podsypując mąką (aby ciasto nie przyklejało się do wałka). Zawijamy w rulon i tniemy na cienkie paseczki lub wykrawamy paski z prostokąta. Zostawiamy je na blacie lub wieszamy na wieszaku na minimum 30 minut.
  3. Suchy makaron wrzucamy do wrzącej posolonej wody. Gotujemy ok. 3-4 minuty.
  4. Z rulonu kroimy cienkie