Pomidorowa ze świeżych pomidorów

KolacjaObiadPomidoryObiady czwartkoweSezon naW misceZ warzywniaka
Wskazówki

*w przypadku przygotowania sosu dodajemy 1 szklankę wody

Pomidorowa ze świeżych pomidorów

Kojarzycie powiedzenie „Nie jestem pomidorową, aby wszyscy mnie lubili”? Poznałam w życiu kilka osób, które nie przepadają za pomidorową, ale jestem pewna, że z tego przepisu by im smakowała. Pomidory malinowe są teraz tak soczyste i aromatyczne, że nie potrzeba tu rosołu „z wczoraj”. Ugotowałam ją na wodzie z dodatkiem parmezanu, suszonych pomidorów, bazylii i wódki.

Mam dla Was także małe S.O.S i wskazówkę jak z przepisu łatwo zrobić sos. Wystarczy dodać szklankę wody mniej.

Pomidorowa ze świeżych pomidorów

  • kg pomidorów (u mnie malinowe)
  • mała cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • plasterek papryczki chilli
  • gałązka świeżej bazylii
  • kawałek parmezanu (ok. 70 g)
  • 3 suszone pomidory
  • łyżka octu balsamicznego
  • 70 ml wódki lub białego wina
  • 500 ml wody (2 szklanki) *
  • łyżeczka masła klarowanego
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • łyżeczka ziarenek pieprzu
  • sól, pieprz
  • Do podania: parmezan, jadalne kwiaty, bazylia, chilli, nasiona konopii lub ulubione ziarenka
  1. Do garnka z dużym dnem topimy masło, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, suszone pomidory, cebulę, posiekany czosnek, plasterek chilli. Podsmażamy kilka minut.
  2. Całość zalewamy alkoholem, podsmażamy kolejne 2-3 minuty. Następnie dodajemy ocet balsamiczny, wodą, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, kawałek parmezanu i listki bazylię. Zmniejszamy płomień.
  3. Zupę dusimy na małym ogniu ok. 30 minut. Następnie wyjmujemy ziele angielskie, resztę składników miksujemy na gładką zupę.
  4. Podajemy ze świeżo tartym parmezanem i ulubionymi dodatkami np. grzankami, makaronem lub ryżem.