0

Placuszki z ricotty z syropem z rokitnika

Placuszki z ricotty z syropem z rokitnika

Orange is the new black to nie tylko nazwa popularnego ostatnio serialu, ale prawdziwa zapowiedź kulinarnych trendów. Mam przeczucie, że to właśnie kolor pomarańczowy niedługo będzie królował na hipsterskich talerzach. A wszystko za sprawą rokitnika, uroczego owocu rosnących dziko krzaków, które tu, nad Bałtykiem, spotkać można niezwykle często.

Jakiś czas temu przygotowywałyśmy z Tosia materiał dla pewnego magazynu (szczegóły wkrótce). Musiałyśmy na chwilę wczuć się w prawdziwych zbieraczy skarbów i wyczarować kilka dań ze składników, które znalazłyśmy i zerwałyśmy same. Dzięki temu poznałam bliżej kwiaty i owoce, które na co dzień mijałam bezmyślnie w drodze do pracy. Wiele się nauczyłam, a takie smaczki już nie umkną mej uwadze.

Od niedawna mamy małą tradycję wspólnych śniadań, które czasem kończą się nawet, wspólnym co prawda, deserem (rozpusta!). Dzisiaj naszą uwagę przyciągnął sernik z rokitnikiem, który zniknął szybciej niż pojawił się na stole. Pycha! Przypomniałam sobie, że w mojej lodówce znajduje się dopiero co otwarty sok z tego owocu i zainspirowało mnie to do przygotowania dzisiejszego śniadania do łóżka.

Jak smakuje rokitnik? Jest mocno kwaśny, z lekkim posmakiem lekarstwa. Śmialiśmy się, że niedaleko mu kolorem i smakiem do Sanostolu, syropu z dzieciństwa. Ale to tylko uproszczenie, w rzeczywistości jest bardziej intrygujący, zresztą wypróbujcie sami. Najlepiej z podkładem z placuszków z ricotty.


Placuszki z ricotty z syropem z rokitnika:

– 250 g ricotty
– 50 g brązowego cukru
– duża szczypta soli
– 3 jajka
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 50 g mąki pełnoziarnistej
– 100 ml soku z rokitnika
– 35 g brązowego cukru


  1. Pomieszaj trzepaczką w misce ricottę, cukier, sól i jajka. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia i dokładnie wmieszaj do masy.
  2. Rozgrzej olej na patelni.
  3. Układaj łyżką na patelni małe placuszki, smaż z dwóch stron i odkładaj na ręcznik papierowy, żeby odsączyć tłuszcz. Uzupełniaj olej przy każdej następnej partii.
  4. Na innej patelni rozgrzej sok z rokitnika z cukrem i smaż aż wyparuje mniej więcej połowa, a sos nabierze konsystencji syropu (powinno to zając kilka minut).
  5. Podawaj placuszki z syropem.

Śliwka