Placuszki Mango Lassi

Placuszki Mango Lassi

Mango to mój ulubiony owoc, zaraz po soczystych truskawkach kaszubskich. Wykorzystuję je w wytrawnych potrawach, szczególnie jako dodatek w postaci relishu/salsy, a także w deserach np. w tarcie kokosowej z mango. Najbardziej jednak smakuje mi w czystej postaci lub w duecie z jogurtem. Dlatego tak bardzo lubię koktajl z mango.
Lassi to orzeźwiający, jogurtowy napój z Indii. Tradycyjne podawany na słono w lekko pikantnej odsłonie z papryczką chilli. Obecnie bardziej kojarzony jest ze słodkim koktajlem. Jogurt rozcieńczony mlekiem lub wodą podaje się w przeróżnych kombinacjach smakowych. Z truskawkami, z miętą i kardamonem, wodą różaną, a także z musem z dojrzałego mango. W ostatniej wersji, znany jako Mango lassi, podbił moje serce.
Oprócz mango, najważniejszym składnikiem napoju jest jogurt, dlatego moim zdaniem wspaniale sprawdza się jako koktajl śniadaniowy. W ten weekend, zainspirował mnie do przygotowania jogurtowych placuszków z musem z mango.
Zaserwowałam sobie podwójną dawkę przyjemności z rana, popijając puszyste placuszki koktajlem. Polecam wszystkim miłośnikom mango 🙂
Tak się złożyło, że wyłączając z przepisu mąkę i cukier (według zasad zabawy), zostaje akurat 5 składników. Tym sposobem kończę nasz tygodniowy cykl z przepisami wykorzystującymi tę liczbę składników. Mamy nadzieję, że w ciągu tego tygodnia, udało nam się udowodnić, że z kilku prostych produktów można przyrządzić coś pysznego 🙂

Placuszki Mango Lassi:

  • 350 g mąki pszennej
  • duże dojrzałe mango
  • 300-350 ml jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 60 g masła
  • łyżeczka proszku do pieczenia

  1. Mango obieramy, kroimy w kostkę. Wrzucamy do wysokiego naczynia. Dodajemy jogurt naturalny i miksujemy przy pomocy blendera na gładki mus owocowy.
  2. W rondelku, na małym ogniu, rozpuszczamy masło. Studzimy.
  3. Do dużej misy przesiewamy mąkę. Dodajemy cukier, proszek do pieczenia i jajka. Wlewamy roztopione masło i zaczynamy wyrabiać ciasto (drewnianą łyżką lub mikserem). Następnie dodajemy mu z mango i dalej mieszamy do połączenia wszystkich składników. Gotowe ciasto nie powinno mieć grudek, a w konsystencji ma przypominać gęstą śmietanę(jeśli jest taka potrzeba, dodajemy więcej jogurtu).
  4. Rozgrzewamy teflonową, suchą patelnię (roztopione masło w cieście powinno wystarczyć). Owocowe placuszki smażymy po kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane. Przekładamy je na talerz i od razu podajemy.

Tosia