Pizza hawajska

KolacjaObiadAnanasDania mięsneNa talerzuSezon naTydzień z domowym fast foodem

Pizza hawajska

Na wstępie wybaczcie mi, ten post może być nieco niezrozumiały. Piszę to w stanie skrajnego zmęczenia, a literki nie układają mi się w słowa. Gdzieś pomiędzy zajęciami udało mi się wcisnąć jeszcze pizzę, a właściwie dwie pizze. Zjedliśmy je ze smakiem, podobnie jak przedwczorajsze skrzydełka. Obawiam się, że moja rodzina niedługo będzie mieć mi za złe, że stają się królikiem doświadczalnym dla moich fast foodowych poczynań. No ale przecież tydzień z domowym fast foodem nie zdarza się często!

Moja dzisiejsza pizza wymaga poświęcenia chwili (najlepiej rano), aby przygotować szybki, drożdżowy zaczyn, później kolejnej chwili na wyrośnięcie, a już później jest praktycznie gotowa. Możecie ułożyć na niej dowolne dodatki. Ja dzisiaj postawiłam na pizzę zwaną popularnie hawajską.

Z pizzą hawajską są tylko dwie możliwości: albo ją kochasz albo nienawidzisz. Ja należę do pierwszej grupy i zwykle jest nas mniej niż jej przeciwników. Naprawdę rzadko znajdzie się ktoś, kto weźmie z tobą hawajską pizzę na pół. Nie przejmujcie się jednak za bardzo i po prostu zróbcie ją sobie sami:)

Pizza hawajska:

Zaczyn:
-100 g mąki pszennej
– pół łyżeczki suszonych drożdży
– 100 ml ciepłej wody

Ciasto właściwe:
– cały zaczyn
– 350 g mąki pszennej
– 2 łyżeczki soli
– 30 g oliwy
– 130 ml ciepłej wody

Sos pomidorowy:

– 350 g przecieru z pomidorów
– garść posiekanej świeżej bazylii
– 2 łyżki octu balsamicznego
– 1 łyżka miodu
– tabasco
– sól, pieprz

– gruby plaster świeżego ananasa (obranego ze skórki)
– kilka plastrów szynki
– starty ser ( o mocnym smaku, nie polecam używać mozzarelli do pizzy)
– świeża rukola


  1. Pomieszaj w misce wszystkie składniki na zaczyn. Odstaw pod przykryciem folii aluminiowej na ok. 6-8 h.
  2. Po upływie tego czasu do zaczynu dodaj resztę składników na ciasto właściwe. Zagniataj aż ciasto uzyska jednolitą konstencję i dodatkowo jeszcze przez kilka minut.
  3. Wstaw ciasto do miski, przykryj ją folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na 1,5 h.
  4. Przygotuj sos. Podgrzej przecier i dodaj składniki. Dosól i dodaj tabasco wedle uznania.
  5. Rozgrzej kamień do pizzy, lub jeśli go nie masz to po prostu rozgrzej piekarnik do 250 stopni.
  6. Wyjmij ciasto z miski, przekrój na pół i każdą połówkę rozwałkuj na cieńki placek.
  7. Posmaruj każdy placek sosem pomidorowym, ułóż na nim plastry szynki i pokrojonego w kostkę ananasa.
  8. Placki posyp startym serem.
  9. Zsuń placek na kamień do pizzy lub  po prostu ułóż na blasze do pieczenia.
  10. Piecz ok. 10-15 minut aż ser się stopi, pizza zbrązowieje i pojawią się na niej charakterystyczne bąble. To samo zrób z drugim plackiem.

Śliwka