Piernikowe sernikobrownie

Wskazówki

Sernikowbrownie możne też upiec w szerszej prostokątnej formie,. Wtedy ciasto będzie niższe, będzie je można udekorować większą ilością pierniczków i pokroić na kwadraty.

Piernikowe sernikobrownie

Nie wiem co ma piernik do wiatraka. Nie moja sprawa. Ale historia jest taka, że w piątek są Mikołajki. Zaufam Wam, że wyczyścicie buty, będziecie grzeczni i fajni. Dlatego przygotowałam już teraz przepis na piernikowe sernikbrownie.

Czekoladową ciemną masę tworzy brownie podkręcone przyprawą korzenną, jasna masa to nie do końca sernik, bowiem jego bazą jest mascarpone. Wierzch dekorujemy ulubionymi pierniczkami. Ja wybrałam czekoladowe serca z truskawkowym nadzieniem, ale świetnie będą tu również wyglądały piernikowe ludziki.

Jasna masa znajduje się u góry, ale możecie śmiało eksperymentować robiąc esy floresy i swoje własne kompozycje kolorystyczne.


Piernikowe sernikobrownie

Ciemna masa:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 150 g cukru
  • 3 jajka
  • 200 g miękkiego masła
  • 110 g mąki pszennej
  • 15 g przyprawy do piernika (1 opakowanie)

Jasna masa:

  • 250 g mascarpone
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • łyżka skórki z pomarańczy
  • 3 łyżki soku z pomarańczy
  • łyżeczka cynamonu

Dodatkowo:

  • ulubione pierniczki (u mnie serduszka w czekoladzie z nadzieniem truskawkowym)

Ciemna masa:

  1. Czekoladę łamiemy na drobne kawałki lub siekamy, wrzucamy do miseczki i ustawiamy nad rondlem z gotującą się wodą. Roztapiamy w kąpieli wodnej, krótko studzimy.
  2. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jajku i dalej ucieramy. Następnie dodajemy stopniowo topioną czekoladę, miksujemy.
  3. Na koniec dodajemy mąkę z przyprawą do piernika i jeszcze krótko mieszamy masę.

Jasna masa:

  1. Mascarpone ucieramy z cukrem, jajkami, skórką i sokiem z pomarańczy oraz cynamonem.
  2. Dodajemy mąkę aby zagęścić masę, mieszamy krótko trzepaczką.

Sernikobrownie:

  1. Formę keksówkę wykładamy pergaminem.
  2. Spód wykładamy częścią czekoladowej masy. Następnie układamy łaty z jasnego ciasta, znów z ciemnego i z wierzchu znów jasne.
  3. Tak przygotowane ciasto dekorujemy z wierzchu pierniczkami.
  4. Pieczemy metodą góra-dół w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku. Po ok. 30 minutach wierzch przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez kolejnych 30 minut.
  5. Stan upieczenia sprawdzamy wbijając w ciasto patyczek – jeśli będzie suchy, sernikobrownie jest upieczone.
  6. Studzimy, przed podaniem schładzamy w lodówce.
  7. Senrikorbownie można z wierzchu dodatkowo polać jeszcze polewą czekoladową.