0

Pieczony jogurt z rabarbarem i owsianą kruszonką

Pieczony jogurt z rabarbarem i owsianą kruszonką

Maj pachnie wyjątkowo pięknie, a ja od tych wszystkich zapachów nie mogę się zdecydować, czy wolę mieć wazon pełen bzu, czy może bukiecik skromnych konwalii. Wybieram oba bukiety kwiatów i łączę majowe zapachy, tak jak smaki w kuchni.

Wizyty w warzywniakach i targowiskach cieszą coraz bardziej, ale też wywołują małe zamieszanie. Wybierając się po szparagi, wracam z łodygami rabarbaru, a kupując szczaw dobieram jeszcze botwinkę i młode ziemniaczki, szkoda nie korzystać z majowych rarytasów.

Pomysłów na rabarbar nigdy za wiele, sezon trwa zbyt krótko. Były już drożdżowe paluchy z rabarbarem i kruszonkąciasto z kaszy jaglanej i białej czekoladyjaglane knedle z rabarbaremi kilka dzbanków kompotu. Kolejne łodygi wykorzystałam przy śniadaniu.

Patent na pieczony jogurt podpatrzyłam niedawno na instagramie Ongolali. Co prawda u niej pojawił się w formie tarty, ale uznałam, że upieczony w kokilkach będzie idealnym pomysłem na śniadanie. Tym bardziej, że często mówi się o tym, że jogurt wychładza, dlatego nie powinno się od niego zaczynać dnia. W wersji pieczonej rozgrzeje nas od samego rana 🙂

Masę jogurtową umieściłam w małych kokilkach, ich wierzch ozdobiłam obtoczonym w cukrze rabarbarem i prostą owsianą kruszonką. Kokilki umieściłam w formie z wodą, aby je trochę wykąpać i wstawiłam na pół godziny do piekarnika. Pieczony jogurt przed podaniem posypałam jeszcze pestkami granatu i śniadanie gotowe. Już planuję w głowie kolejne kombinacje smakowe!


Pieczony jogurt z rabarbarem i owsianą kruszonką:
Jogurt: 

  • 400 g jogurtu naturalnego
  • łyżka miodu
  • łyżka mąki pszennej
  • jajko
  • łyżeczka masła (do posmarowania kokilek)

 Rabarbar:

  • łodyga rabarbaru
  • łyżka cukru

Kruszonka:

  • 30 g płatków owsianych (górskich)
  • łyżka zimnego masła
  • 2 łyżki cukru
  • pestki granatu

  1. Rabarbar myjemy i kroimy w kostkę, mieszamy z cukrem i odstawiamy.
  2. Białko jajka ubijamy na sztywną pianę.
  3. Jogurt mieszamy z miodem, żółtkiem. Dodajemy ubite białka i delikatnie łączymy, aby nie opadły.
  4. Płatki owsiane łączymy z cukrem i masłem, tworząc okruchy.
  5. Kokili smarujemy masłem, wykładamy do środka po ok. 5 łyżek jogurtu.
  6. Wierzch zdobimy kawałkami rabarbaru oraz kruszonką.
  7. Kokilki wstawiamy do większej formy wypełnionej do 3/4 wysokości wodą. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
  8. Deser pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach, aż wierzch się delikatnie zarumieni. Podajemy na ciepło z pestkami granatu.

Tosia