Pieczone mini omlety z salsą truskawkową

Pieczone mini omlety z salsą truskawkową

Ostatnio zaniedbałyśmy trochę serię „Śniadanie do łóżka”, ale jak sami wiecie, latem czas płynie jak rwąca rzeka.

Ten przepis przygotowałam dwa tygodnie temu, w dniu ślubu Śliwki, o którym pewnie panna młoda opowie Wam sama 🙂 Świętowanie odbyło się w szampańskiej atmosferze, dlatego następnego dnia zabrakło mi sił na spisanie przepisu. Dzisiaj odkryłam, że w kolejce przepisów czeka na mnie nie tylko truskawkowe śniadanie, ale także Pavlova z truskawkami i czarnym bzem oraz opowieści pachnące kawą prosto z Triestu.

Nadrabiam zatem zaległości i po cichu liczę na to, że jeszcze zdążycie wypróbować w sezonie truskawkowym ten szybki przepis, a zapewniam, że warto. Zdaję sobie sprawę, że nasi czytelnicy są inteligentni, więc szepnę tylko słowo, że w wersji jagodowej czy malinowej byłoby równie smacznie, będziecie wiedzieli co z tym zrobić.

Ale wróćmy do truskawek, póki sezon trwa. Bardzo lubię patent z mini omletami, ale do tej pory robiłam je tylko na patelni. Sięgnęłam nieśmiało po trochę przeze mnie zapomnianą formę na muffiny i przełożyłam do niej masę puszystą masę na biszkoptowe omleciki. W czasie gdy się piekły, zrobiłam z truskawek szybką i orzeźwiająca salsę, a także zmiksowałam je z kefirem na koktajl. Wszystko się ze sobą ładnie skomponowało i to był genialny początek tego pięknego dnia!


Pieczone mini omlety z salsą truskawkową

  • 3 jajka
  • 3 łyżki błyskawicznych płatków owsianych
  • łyżeczka cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • Salsa:
  • 150 g truskawek
  • łyżeczka płynnego miodu
  • łyżka soku z limonki lub cytryny
  • listki świeżej mięty

Dodatki: 

  • koktajl z truskawek i kefiru

  1. Białka ubijamy z solą i cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka i płatki owsiane, delikatnie mieszamy.
  2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  3. Formę na muffiny smarujemy olejem kokosowym lub masłem. Wykładamy do każdego wgłębienia po 2-3 łyżki puszystej masy, wierzch wyrównujemy.
  4. Całość pieczemy przez 12 minut w 180 stopniach.
  5. W tym czasie szykujemy salsę truskawkową, krojąc owoce w cząstki i mieszając z pozostałymi składnikami.
  6. Upieczone omleciki przekładamy na talerz, polewamy koktajlem i serwujemy z salsą truskawkową.

Tosia