Pieczone kotleciki z kaszy jaglanej

KolacjaObiadKaszaMarchewkaSezon naWtorek z kaszą

Pieczone kotleciki z kaszy jaglanej

Dzisiejszy dzień mnie wykończył, nie dość, że spałam 2 godziny, to jeszcze czekały mnie męczące praktyki w sądzie. Uratowała mnie jedynie wizyta na mojej ulubionej gdyńskiej hali, która przykleiła uśmiech do mojej twarzy. Dzisiaj, z racji pogody było tam naprawdę luźno i mogłam spokojnie pobuszować w poszukiwaniu pięknych młodych warzyw. Maj mnie naprawdę rozpieszcza.

Wybrałam sobie dzisiaj piękne, młode marchewki, śliczny pęczek koperku i młody szczypiorek. Wiedziałam, że czeka mnie ulubiony, kulinarnie dzień- wtorek. Wtorek z kaszą.

Dzisiaj postawiłam na kotleciki, które nieco odchudziłam wersją pieczoną. Do kotlecików dodałam całe dobro dzisiejszego ryneczku- młodą marchewkę, koperek i szczypiorek. Kotleciki są świetne, a najlepiej smakują w towarzystwie kefiru, lub z łyżką jogurtu naturalnego. Świetnie wzbogaca smak.


Pieczone kotleciki z kaszy jaglanej:

– 80 g kaszy jaglanej
– 300 ml mleka
– 4 szczypty soli
– 100 g startej młodej marchewki
–  30 g poszatkowanego koperku
– 20 g poszatkowanego młodego szczypiorku
– 3 ząbki czosnku
– 2 jajka
– sól
– pieprz
-kefir/jogurt naturalny/śmietana
-starty parmezan


  1. Ugotuj kaszę w mleku z solą. Gotuj aż kasza pochłonie całe mleko.
  2. Do miski dodaj marchewkę, koperek, szczypiorek, wciśnij przeciśnięty przez praskę czosnek. Posól i mocno popieprz.
  3. Do miski dorzuć wystudzoną kaszę jaglaną i jajka.
  4. Pomieszaj.
  5. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  6. Na blachę od piekarnika wyłóż papier do pieczenia.
  7. Ułóż na nim łyżką 8 okrągłych kotlecików.
  8. Piecz 25 minut.
  9. Podawaj ciepłe z jogurtem, kefirem lub śmietaną, posypane startym parmezanem.

Śliwka