Pieczone bataty z awokado, granatem i fetą

KolacjaObiadPrzekąskiPrzystawkiSałatkiAwokadoBatatyGranatObiady czwartkoweSezon naZ warzywniaka
Wskazówki

Zamiast żeliwnej patelni można wybrać ceramiczną formę o średnicy ok. 23 cm.

Pieczone bataty z awokado, granatem i fetą

Hej wariaty! Oto szybki przepis na pieczone bataty. Serwuję je z bombowymi dodatkami: granatem, awokado, kolendrą i serem feta. Prawdziwa uczta smaków w 30 minut.

Pieczone bataty z awokado, granatem i fetą

  • 2 bataty (ok. 500 g)
  • 50 g masła
  • łyżeczka kminu rzymskiego
  • łyżeczka suszonych płatków chilli
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • szczypta soli
  • awokado
  • granat
  • ser feta
  • kolendra
  • limonka
  1. W rondlu topimy masło z przyprawami.
  2. Bataty obieramy i kroimy w cienkie plastry.
  3. Patelnię lub formę smarujemy odrobiną masła.
  4. Układamy ciasno na około plastry batatów i polewamy je masłem.
  5. Pieczemy przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
  6. Upieczone bataty serwujemy z fetą, awokado, pestkami granatu i kolendrą.