Pieczona owsianka z rabarbarem i jabłkami

Pieczona owsianka z rabarbarem i jabłkami

W maju uwielbiam przechadzać się godzinami po Sopocie, obserwując kwitnące drzewa i kwiaty. Zawsze zachwycają mnie rozkwitające pąki, choć muszę z bólem serca przyznać, że ze znajomości kwiatów prawdziwa ze mnie „noga”. Moja mama nie może sobie tego wybaczyć. Zawsze z niedowierzaniem kręci głową wspominając poświęcone mi i bratu godziny w parku, w którym uczyła nas nazw kwiatów, drzew i zbierała z nami rośliny do zielnika. A my? Nie złapaliśmy absolutnie nic.

Mojej mamie często zdarza się pytać, jakie kwiaty akurat mam przed sobą. Hortycje- odpowiadam, trochę z ignorancji, ale zdecydowanie bardziej, żeby zrobić jej na złość. Opracowaliśmy ten „gatunek” kwiatów z bratem już lata temu, to coś między hortensjami, a forsycjami:)

Jednak im jestem starsza tym bardziej moja niewiedza zaczyna mi przeszkadzać. Chodzę więc na spacery, bacznie szukając coraz nowych gatunków i ucząc się ich na pamięć przez stukrotne powtarzanie. Być może coś ze mnie jeszcze będzie.

Może pomogłoby mi ich jedzenie? Produkty jadalne moje podniebienie zapamiętuje bez problemu. Dlatego wiosną jak wampir krwi potrzebuję rabarbaru. Najbardziej lubię go pod różnymi chrupiącymi warstwami, w wersji słodko-kwaśnej. Szkoda, że nadal nie przemawiają do mnie jadalne kwiaty, które uważam raczej za widzimisię, niż prawdziwy składnik wzbogacający smak.

Moją pieczoną owsiankę dzisiaj zjadłam na drugie śniadanie, zaraz po „kwiatowym spacerze”. Była naprawdę pyszna, trochę śniadaniowa, trochę deserowa. Dodatek jabłek dodaje rabarbarowi słodyczy, a całość po prostu rozczula.


Pieczona owsianka z rabarbarem i jabłkami:

– 3 łodygi rabarbaru
– 3 małe jabłka
– 2 łyżki cukru

– 250 g płatków owsianych
– 50 g cukru
– 1 łyżka miodu
– 100 g zimnego masła
– 50 ml mleka
– 2 szczypty soli
– 1 łyżeczka esencji waniliowej (lub ziarna z 1 wydrążonej laski wanilii)
– 2 jajka


  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Pokrój rabarbar na małe kawałki. Na takie same kawałki pokrój jabłka. Wyłóż nimi dno żaroodpornego naczynia.
  3. Posyp rabarbar i jabłka 2 łyżkami cukru i wymieszaj. Naczynie wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz ok. 20 minut.
  4. W tym czasie przygotuj masę na wierzch. Pomieszaj płatki owsiane, cukier, miód, masło, mleko, sól, esencję waniliową i jajka w misce i zagnieć, żeby stworzyły jednolitą masę. Wsadź do lodówki, dopóki w piekarniku pieką się owoce.
  5. Gdy minie czas pieczenia owoców, wyjmij je z piekarnika.
  6. Na wierzch wyłóż masę z płatków owsianych.
  7. Wsadź z powrotem do piekarnika i piecz jeszcze ok. 30 minut aż warstwa z płatków owsianych zbrązowieje.
  8. Wyjmij i wystudź nieco przed podaniem.
  9. Podawaj w miseczce. Świetnie smakuje z jogurtem naturalnym.

Śliwka