Pieczona owsianka z jagodami

Pieczona owsianka z jagodami

    Jestem strasznym leniem. Sama nie wiem jak udaje mi się czasem zmarnować cały dzień na robieniu niczego przez wielkie N.
Staram się z tym walczyć, ale mój organizm odmawia współpracy. Gdy próbuję się uczyć, ustawiam wzrok na notatkach, a on sam ucieka, żeby bezczynnie patrzeć się w ścianę. A gdy tylko zrobi mi się trochę wygodniej, natychmiast zasypiam.
    Choć na co dzień mnie to irytuje, odpuszczam sobie w niedzielę. Daje mojemu organizmowi robić wszystko to, na co ma ochotę. Budzę się więc zadziwiająco wcześnie i nabieram chęci na coś pysznego. Pozwalam też dojść do głosu tęsknocie za latem i biegnę do sklepu po (mrożone jeszcze) jagody.
    Robiłam już owsiankę w wielu konfiguracjach, ale wcześniej nie wpadłam na to, żeby ją upiec. Efekt? Przypomina nieco zdrowszą wersję owoców pod kruszonką. Smakuje nieziemsko i na ciepło i na zimno z jogurtem naturalnym.

Pieczona owsianka z jagodami:

– 200 g płatków owsianych
– 50 g migdałów w płatkach
– 50 g masła
– 3 łyżki cukru
– pół łyżeczki soli
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 100 ml mleka
– 2 jajka
– 300 g jagód (użyłam mrożonych)
– 2 łyżki cukru


  1. Rozpuść masło w rondelku. Odstaw do ostygnięcia.
  2. Pomieszaj w misce płatki owsiane, migdały, cukier, sól i proszek do pieczenia.
  3. Dodaj masło. Wymieszaj. Wbij do środka jajka i wlej mleko. Dobrze wymieszaj i odstaw na ok. 10 minut, aby płatki odrobinę wchłonęły mieszankę.
  4. Jagody wymieszaj z 2 łyżkami cukru.
  5. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  6. Napełnij żaroodporne sufletówki do połowy jagodami, a drugą połowę wypełnij masą owsiankową.
  7. Wstaw do piekarnika na 15 minut.
  8. Owsianka będzie bardzo gorąca, więc daj jej lekko ostygnąć. Dobrze smakuje również na zimno z jogurtem naturalnym.

Śliwka