Pieczona głowa kalafiora z sosem orzechowym

ObiadPrzekąskiPrzystawkiKalafiorMasło orzechoweLekki tydzieńNa talerzuSezon naWiosenny tydzieńZ warzywniaka

Pieczona głowa kalafiora z sosem orzechowym

Główkowałam co dziś zrobić na obiad, padło na pieczoną głowę – kalafiora z sosem orzechowym. Możecie ją upiec w garnku żeliwnym, naczyniu żaroodpornym lub owinąć w folię aluminiową i upiec bezpośrednio na blasze. Od czasów przepisu na steki z kalafiora, najbardziej lubię go serwować z sosem orzechowym. Dodatki możecie dobrać według uznania lub po prostu tego co macie pod ręką. Świetnie tu będzie pasował: marynowany imbir, orzeszki ziemne, płatki kokosa, chilli, limonka, kolendra, melisa, mięta, pestki granatu.


Pieczona głowa kalafiora z sosem orzechowym

  • kalafior
  • Marynata:
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • łyżeczka kminu rzymskiego
  • łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  • szczypta soli
  • sok z 1/2 cytryny lub z 1 limonki
  • łyżeczka soli
  • 4 łyżki oliwy lub oleju kokosowego
  • Sos orzechowy:
  • 6 łyżek masła orzechowego
  • 250 ml mleka kokosowego
  • sok z 1 limonki (można zastąpić octem ryżowym)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżeczka Srirachy
  • łyżeczka oleju sezamowego (można pominąć)
  • 3 cm korzenia imbiru
  • Dodatki:
  • marynowany imbir, płatki kokosa, orzeszki ziemne
  1. Kalafiora myjemy, usuwamy liście, wycinamy głąb. Łączymy składniki marynaty, nacieramy kalafiora.
  2. Wkładamy go do żeliwnego garnka lub naczynia żaroodpornego, dodajemy szklankę wody. Kalafiora pieczemy pod przykryciem przez 30 minut w 180 stopni, następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy przez kolejne 30 minut.
  3. W tym czasie w rondlu łączymy masło orzechowe, mleko kokosowe, sok z limonki, sos sojowy, Srirachę, olej sezamowy, starty imbir. Podgrzewamy kilka minut, studzimy. Sos możemy dodatkowo zblendować, aby był gładki. Jeśli będzie za gęsty można dodać więcej mleka kokosowego/soku z limonki.
  4. Upieczonego kalafiora kroimy jak tort i serwujemy z sosem orzechowym, marynowanym imbirem, płatkami kokosa i orzeszkami.